Zamknij
Cynamonki z ciasta francuskiego na deser i na śniadanie: szybki przepis
fot. Shutterstock

Cynamonki to błyskawiczne drożdżówki z ciasta francuskiego, które przyrządzicie samemu w domu. Są idealne na śniadanie i jako deser. 

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia francuska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
1 płat ciasta francuskiego
1 łyżka masła
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki drobnego cukru
1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, a następnie smarujemy roztopionym masłem. 
  2. Cukier mieszamy z cynamonem i taką mieszanką posypujemy ciasto. 
  3. Zwijamy ciasto w rulon, a następnie kroimy je na kawałki.
  4. Układamy każdy kawałek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. 
  5. Jajko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim cynamonki. 
  6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Cynamonki - jesienny deser z ciasta francuskiego

Cynamon to przyprawa, która bardzo kojarzy nam się z jesienią i dynią. Doskonale nadaje się jako dodatek do wielu ciast i deserów. Szarlotka, ciasto z dyni i wiele innych - te wypieki robi się właśnie z cynamomen. 

Okazuje się, że ta przyprawa może być także podstawą deseru, a nie tylko dodatkiem. Wystarczy, że posypiecie cynamonem ciasto francuskie, a następnie włożycie je do pieczenia. Dzięki temu uzyskacie pyszne i pachnące bułeczki na śniadanie lub na deser do kawy.

Jak przechowywać cynamonki?

Gdy już będziecie mieli gotowe cynamonki, z pewnością będziecie musieli część z nich przechować na kolejne dni. Żeby zachować ich świeżość, należy włożyć je do hermetycznie zamykanego pojemnika, a następnie odstawić w suche i zacienione miejsce.

Pamiętajcie, że cynamonki najlepiej smakują na świeżo. Żeby je odświeżyć, warto przed podaniem włożyć je na 5 minut do nagrzanego piekarnika. 

Zobacz także: Przepis na śliwki w cieście. To deser idealny do kawy