Zamknij
Bułeczki cynamonowe
fot. Shutterstock

Jesienią chętnie sięgamy po różne desery. Tym razem zdradzimy ci przepis na pyszne cynamonki w wege odsłonie. Ich delikatny smak z pewnością cię zachwyci.

Masz ochotę na szybką i smaczną przekąskę? Te drożdżówki to prawdziwy kulinarny hit. Nic dziwnego, są łatwe oraz szybkie w wykonaniu i z pewnością skradną serca najbardziej wybrednych miłośników słodkości. Wyjątkowy smak tych ciastek to w dużej mierze zasługa cynamonu. To przyprawa, której wręcz przypisuje się magiczne właściwości.

Cynamonki wege - przepis

Przepis na cynamonki nie jest skomplikowany i nie zajmuje zbyt wiele czasu, w związku z tym jest do dobra propozycja dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wielu godzin. Taki deser może być miłą kulinarną niespodzianką dla twoich bliskich. Delikatne drożdżowe ciastka sprawdzą się również jako przekąska w szkole i w pracy. Gotowy na pyszną kulinarną podróż?

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 ml ciepłej wody
100 g margaryny roślinnej
cukier
3 łyżki mleka roślinnego
5 łyżek cynamonu

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności drożdże łączymy z wodą i dodajemy 2 łyżki cukru. Zaczyn odstawiamy w ciepłym miejscu, aż jego objętość wzrośnie dwukrotnie.
  2. 4 łyżeczki margaryny należy roztopić w rondelku na małym ogniu i dodać do niej resztę cukru.
  3. Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, zaczyn oraz roztopioną margarynę, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Kiedy jest gotowe, odstawiamy przykryte ściereczką na ok. godzinę.
  4. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Pozostałą margarynę roztapiamy w rondelku, dodajemy 3 łyżki cukru oraz cynamon.
  5. Gotowe ciasto należy dokładnie rozwałkować na kształt prostokąta, następnie smarujemy je nadzieniem.
  6. Całość zwijamy w roladę, którą następnie dzielimy na równe części.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej bułeczki.
  8. Wszystko pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Cynamonki wege – z czym podawać?

Drożdżówki wege z cynamonem znakomicie smakują na śniadanie w połączeniu ze szklanką mleka. Mogą być również znakomitym dodatkiem do gorącej aromatycznej herbaty. Taki deser idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się gości. Nie zapominaj również o licznych zaletach cynamonu, który wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Poza tym posiada właściwości rozgrzewające, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory. Jakie są wasze ulubione desery?