Zamknij
Cukinia faszerowana
fot. Shutterstock

Szukasz kulinarnej inspiracji na dzisiejszy obiad? Sięgnij po przepis na cukinię faszerowaną ryżem i warzywami. Takie danie smakuje i wygląda niczym z najlepszej restauracji.

Wyjątkowy smak cukinii oraz jej właściwości odżywcze sprawiają, że jest ona cennym warzywem w naszych kuchniach. Wiosną chętnie przyrządzamy z niej różne przysmaki na grillu. Doskonale sprawdza się też jako składnik zup i farsz do tarty. Jeżeli lubisz ją jeść w różnych odsłonach, z pewnością spodoba ci się ten przepis na cukinię nadziewaną ryżem i warzywami. Przygotujesz ją bardzo szybko.

Cukinia nadziewana ryżem i warzywami – sprawdzona receptura

Przepisy na dania z cukinią cieszą się dużą popularnością. Ta potrawa z pewnością zachwyci wszystkich miłośników tego warzywa. Możesz ją zaserwować na rodzinnych spotkaniach albo bardziej formalnych uroczystościach. Takiego przysmaku nie powstydzą się nawet najlepsi kucharze.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 2 osób

Składniki

Składnik
1 duża cukinia
torebka ryżu
150 g pieczarek
100 g parmezanu
1 papryka
1 cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz ziołowy
sól
bazylia
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Pieczarki i paprykę myjemy, a następnie kroimy na mniejsze części.
  3. Z cebuli pozbywamy się łupiny i drobno ją siekamy.
  4. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  5. Warzywa dusimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy do nich przyprawy i wystudzony ryż. Wszystko razem mieszamy.
  6. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a jej miąższ wydrążamy.
  7. Następnie przyprawiamy ją nieco do smaku i nadziewamy warzywnym farszem.
  8. Gotową cukinię pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut.
  9. Pod koniec pieczenia posypujemy ją startym parmezanem i znów wkładamy do piekarnika, aż ser się dobrze rozpuści.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami – sposób podania

Cukinia w takim wydaniu to wyśmienite danie nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Jej cudowny zapach wypełni całą kuchnię. Taką potrawę warto posypać aromatyczną natką pietruszki albo odrobiną koperku. Doskonale komponuje się też z różnymi sosami. Dip śmietankowy lub czosnkowy idealnie podkreślą jej smak i sprawią, że nasze danie będzie wyjątkowe.

Zobacz także: Leczo z cukinią - prosty przepis na pyszny obiad