Zamknij
Consomme grzybowe
fot. Shutterstock

Consomme grzybowe zabierze cię w pyszną kulinarną podróż po smakach jesieni. Ten aromatyczny wywar z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do różnych dań. Tym bardziej teraz, kiedy sezon grzybowy trwa w najlepsze i nasze kosze są pełne różnych leśnych przysmaków. Jak zrobić consomme grzybowe? Podpowiadamy.

Jesienna pogoda za oknem zachęca do zbierania grzybów, które potem trafiają na nasze stoły w postaci niezwykłych przysmaków. Jeżeli zastanawiasz się, co jeszcze możesz przyrządzić ze swoich skarbów, sięgnij po nasz przepis na consomme.

Consomme – co to takiego?

Nazwa „consomme” pochodzi z jęz. francuskiego, a kryje się za nią pyszny, aromatyczny wywar, który powstaje na bazie warzyw lub mięsa. Może stanowić alternatywę dla rosołu lub tradycyjnego bulionu. To idealny dodatek np. do makaronów, pierogów lub dań mięsnych. Tym, co szczególnie wyróżnia consomme, jest jego intensywny, charakterystyczny aromat, który można podkreślić poprzez stosowanie mieszanki różnych przypraw.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia francuska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
0,5 kg świeżych grzybów
1 l wody
3 średniej wielkości marchewki
2 pietruszki
2 cebule
przyprawy: pieprz, sól, kolendra, tymianek

Sposób przygotowania

  1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy wodą (0,5 l) i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  2. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części.
  3. Cebulkę podsmażamy na maśle na małym ogniu do momentu, aż uzyska złocisty kolor.
  4. Kolejny krok to przygotowanie bulionu warzywnego. Do pozostałej wody wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa i gotujemy przez ok. 20 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną cebulkę i łączymy z wywarem grzybowym.
  5. Wszystko gotujemy jeszcze przez pół godziny na małym ogniu.
  6. Całość odcedzamy przez gęste sitko, aby uzyskać klarowny wywar.
  7. Dodajemy dla smaku przyprawy.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Consomme grzybowe – z czym podawać?

Gotowe consomme można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Doskonale sprawdza się jako smaczny dodatek do krokietów lub pierogów. Jeżeli jesteś miłośnikiem makaronu, to połączenie go z tym wywarem będzie w tym przypadku strzałem w dziesiątkę. Consomme znakomicie smakuje w zestawieniu np. z tortellini. A ty w jakiej odsłonie lubisz je najbardziej?

Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny obiad? Sięgnij po prosty przepis na kaszotto grzybowe