Zamknij
Cobbler ze śliwkami
fot. Shutterstock

Ten przepis na cobbler ze śliwkami może być jesienną alternatywą dla tradycyjnej szarlotki. Jak go zrobić? Podpowiadamy.

Dojrzałe, soczyste śliwki idealnie nadają się do różnych przetworów i potraw. Szczególną popularnością cieszą się ciasta śliwkowe, których smak i zapach od razu przywołują skojarzenia z jesienią. Masz ochotę na coś słodkiego? Tym razem zdradzimy ci przepis na cobbler. To pyszny deser, któremu trudno się oprzeć. Smaczne owoce przykryte delikatnym ciastem wręcz rozpływają się w ustach.

Cobbler ze śliwkami - przepis

Ten przepis nie jest zbyt czasochłonny i na szczęście nie będzie wymagał dużego doświadczenia kulinarnego. Doskonale sprawdzi się, kiedy chcesz szybko przyrządzić dla rodziny lub znajomych wyjątkowy deser. Do jego przygotowania będą ci potrzebne wysokiej jakości śliwki. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się węgierki. Ich wyrazisty słodko-kwaśny miąższ idealnie będzie komponował się z kruchym ciastem.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
150 g mąki pszennej
1/4 kostki masła
1/2 kg śliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
pół szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
50 ml śmietany
cukier puder
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, 4 łyżki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie dodajemy śmietanę oraz posiekane masło.
  2. Żółtko oddzielamy od białka i również dodajemy do miski.
  3. Z gotowej masy ugniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
  4. Z umytych śliwek usuwamy pestki, posypujemy je 3 łyżkami cukru oraz odrobiną cynamonu i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Gotowe owoce układamy na blaszce do pieczenia.
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto należy dokładnie rozwałkować do grubości ok. 1 cm, a następnie podzielić je na małe, cienkie kwadraty o jednakowych wymiarach.
  7. Plastry ciasta układamy na owocach.
  8. Cobbler pieczemy w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, aż nabierze pięknego, złocistego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Cobbler ciasto – jak podawać?

Cobbler ze śliwkami najlepiej smakuje podany na gorąco i posypany cukrem pudrem. Aby podkreślić jego smak warto serwować go w zestawieniu z lodami lub bitą śmietaną. Ten słodki, delikatny deser idealnie poprawi ci nastrój w chłodniejsze dni, a jego receptura z pewnością znajdzie się na półce z twoimi ulubionymi jesiennymi przepisami. Często sięgacie po ciasta z dodatkiem tych owoców?