Zamknij

Ciepłe danie na przyjęcie imieninowe – 3 proste przepisy, które zachwycą gości

15.05.2021
Aktualizacja: 15.05.2021 22:48
Ciepłe danie na przyjęcie imieninowe – 3 proste przepisy, które zachwycą gości
fot. Shutterstock

Jakie ciepłe danie podać gościom na przyjęciu imieninowym? Polecamy te proste przepisy na makaron ze szpinakiem, tartę ze szparagami i szynką parmeńską i faszerowaną cukinię.

Chcesz zaserwować gościom podczas imieninowej imprezy danie na ciepło? Oto 3 proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, które sprawią, że goście nie tylko będą najedzeni, lecz także zadowoleni.

Makaron ze szpinakiem i pomidorami – ciepłe danie na przyjęcie imieninowe

Szybkie i niezwykle proste, a jednocześnie efektowne i smaczne – takie właśnie jest to danie. Warto włączyć je do imieninowego menu.

Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 300 g szpinaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 100 g sera feta
  • Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelnię dodać 3-4 łyżki oliwy  z suszonych pomidorów. Podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek, posiekane pomidory. Następnie dodać makaron i zioła prowansalskie. Smażyć ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać pokrojony szpinak i podsmażać, aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Posypać pokruszoną na kawałki fetą i udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Tarta z boczkiem i szparagami – ciepłe danie na przyjęcie imieninowe

Tarta to niezwykle smaczne, a także efektowne danie. Będzie pięknie prezentować się na stole i z pewnością wywoła zachwyt gości.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 230 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek szparagów
  • 200 g sera feta
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli – do dekoracji

Sposób przygotowania

Na patelni podsmażyć boczek, aż tłuszcz się nieco wytopi. Nadmiar tłuszczu odlać. Szparagi umyć i odkroić twarde końce. Resztę pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. W misce wymieszać razem rózgą kuchenną jajka, śmietanę, mleko mąkę, sól oraz pieprz. Formę do tarty wylepić ciastem francuskim i ponakłuwać wierzch widelcem. Wyłożyć na ciasto szparagi, wystudzony boczek, ser feta i całość zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu udekorować rukolą i podawać na ciepło.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Faszerowane cukinie – ciepłe danie na imieniny

Niezwykle proste, szybkie, a przy tym zdrowie i efektownie wyglądające. To danie zaskoczy wszystkich gości na twoim imieninowym przyjęciu.

Składniki

  • 2 duże cukinie,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka i ostra
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów (lub 1 świeży pomidor)
  • 200 g tartej mozzarelli
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Cukinie umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżeczką środki. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem w wstaw na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz miąższ wydrążony z cukinii. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz mięso mielone. Smaż razem, mieszając, przez ok. 10 min. Pod koniec dodaj kukurydz i pomidory. Smaż jeszcze ok 4 min. Nałóż farsz do wydrążonych cukinii, posyp mozzarellą i piecz ok. 15 min. Po wyjęciu udekoruj listkami bazylii i podawaj na ciepło.

 Poznaj też przepisy na warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz zapiekankę z cukinii.