Zamknij
Ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia - szybki przepis
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszny deser, ale nie masz czasu go przyrządzić? Wypróbuj nasz błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia z biszkoptami i serkiem mascarpone.

Deser
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    240 min

  • Dla ilu osób

    dla 15 osób

Składniki

Składnik
2 paczki biszkoptów
500 g serka mascarpone
400 g śmietanki kremówki 30%
10 łyżek cukru pudru
Słoiczek dżemu porzeczkowego
250 g borówek
Porzeczki lub inne czerwone owoce - maliny czy truskawki
Tabliczka białej czekolady
Kilka listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy biszkopty z jednej paczki.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywną masę.
  3. Mascarpone przekładamy do dużej miski i mieszamy trzepaczką, stopniowo dodając ubitą śmietankę - aż powstanie gęsta masa. 
  4. Połowę kremu przekładamy do drugiej miski. 
  5. Do jednej części dodajemy pół słoiczka dżemu i połowę borówek oraz 6 łyżek cukru pudru. 
  6. Od czekolady odrywamy dwa paski. Resztę produktu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
  7. Czekoladę dodajemy do drugiej części kremu. Dosładzamy go 4 łyżkami cukru pudru. 
  8. Na biszkopty wykładamy krem z dżemem. Następnie wylewamy na niego pozostały dżem i delikatnie rozsmarowujemy. 
  9. Na masę wykładamy pozostałe biszkopty.
  10. Na to wylewamy krem z białą czekoladą. 
  11. Na ciasto wykładamy pozostałe owoce i posiekaną miętę. 
  12. Całość posypujemy startą białą czekoladą. 
  13. Blachę z ciastem przykrywamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia - jak przechowywać?

Tego typu ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ ma lekką masę. Dlatego też niezwykle istotne jest jego przechowywanie tak, żeby krem nie rozpłynął się pod wpływem ciepła.

W związku z tym deser musi być odpowiednio schłodzony. Należy przechowywać go w lodówce i przekładać częściowo na paterę, gdy zamierzamy go podać gościom.

Pamiętajcie też o odpowiednim zabezpieczeniu blachy - pokrywką lub folią spożywczą. W przeciwnym razie ciasto może przejść smakami i zapachami produktów, które również znajdują się w chłodziarce. 

Ciasto z serkiem mascarpone - inne przepisy

Ciasto z serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Jednym z najpopularniejszych łakoci z wykorzystaniem tego produktu jest tiramisu. To jednak nie koniec pysznych wypieków z jego dodatkiem.

Warto też wypróbować klasyczny sernik z mascarpone lub tort z mascarpone i truskawkami. Również popularna malinowa chmurka to ciasto, które wykonuje się z użyciem tego włoskiego serka. Smacznym poczęstunkiem może okazać się także deser z mascarpone w pucharku np. deser z mascarpone i jagodami

Zobacz także: Jak samodzielnie zrobić serek mascarpone? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste

loader