Oceń
Masz ochotę na pyszny deser, ale nie masz czasu go przyrządzić? Wypróbuj nasz błyskawiczny przepis na ciasto bez pieczenia z biszkoptami i serkiem mascarpone.
- kuchnia
Inna
-
Czas przyg.
240 min
- Dla ilu osób
dla 15 osób
Składniki
Składnik |
---|
2 paczki biszkoptów |
500 g serka mascarpone |
400 g śmietanki kremówki 30% |
10 łyżek cukru pudru |
Słoiczek dżemu porzeczkowego |
250 g borówek |
Porzeczki lub inne czerwone owoce - maliny czy truskawki |
Tabliczka białej czekolady |
Kilka listków mięty |
Sposób przygotowania
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim układamy biszkopty z jednej paczki.
- Śmietankę ubijamy na sztywną masę.
- Mascarpone przekładamy do dużej miski i mieszamy trzepaczką, stopniowo dodając ubitą śmietankę - aż powstanie gęsta masa.
- Połowę kremu przekładamy do drugiej miski.
- Do jednej części dodajemy pół słoiczka dżemu i połowę borówek oraz 6 łyżek cukru pudru.
- Od czekolady odrywamy dwa paski. Resztę produktu rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Czekoladę dodajemy do drugiej części kremu. Dosładzamy go 4 łyżkami cukru pudru.
- Na biszkopty wykładamy krem z dżemem. Następnie wylewamy na niego pozostały dżem i delikatnie rozsmarowujemy.
- Na masę wykładamy pozostałe biszkopty.
- Na to wylewamy krem z białą czekoladą.
- Na ciasto wykładamy pozostałe owoce i posiekaną miętę.
- Całość posypujemy startą białą czekoladą.
- Blachę z ciastem przykrywamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Ciasto z serkiem mascarpone i biszkoptami bez pieczenia - jak przechowywać?
Tego typu ciasto jest bardzo delikatne, ponieważ ma lekką masę. Dlatego też niezwykle istotne jest jego przechowywanie tak, żeby krem nie rozpłynął się pod wpływem ciepła.
W związku z tym deser musi być odpowiednio schłodzony. Należy przechowywać go w lodówce i przekładać częściowo na paterę, gdy zamierzamy go podać gościom.
Pamiętajcie też o odpowiednim zabezpieczeniu blachy - pokrywką lub folią spożywczą. W przeciwnym razie ciasto może przejść smakami i zapachami produktów, które również znajdują się w chłodziarce.
Ciasto z serkiem mascarpone - inne przepisy
Ciasto z serkiem mascarpone to świetny pomysł na deser, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na jego przyrządzenie. Jednym z najpopularniejszych łakoci z wykorzystaniem tego produktu jest tiramisu. To jednak nie koniec pysznych wypieków z jego dodatkiem.
Warto też wypróbować klasyczny sernik z mascarpone lub tort z mascarpone i truskawkami. Również popularna malinowa chmurka to ciasto, które wykonuje się z użyciem tego włoskiego serka. Smacznym poczęstunkiem może okazać się także deser z mascarpone w pucharku np. deser z mascarpone i jagodami.
Zobacz także: Jak samodzielnie zrobić serek mascarpone? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste
Ocen artykuł