Zamknij
Ciasto szpinakowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszny deser? To ciasto szpinakowe ze śliwkami zrobisz bardzo szybko. Jego oryginalny smak z pewnością cię zaskoczy.

Jedni go uwielbiają, inni - wręcz przeciwnie. Jeżeli do tej pory potrawy ze szpinakiem nie należały do twoich ulubionych, to teraz z pewnością się to zmieni. Oto gotowy pomysł na oryginalny deser, którym zaskoczysz swoją rodzinę i bliskich. Przepis na ciasto szpinakowe ze śliwkami to znakomita opcja dla osób, które lubią kuchenne eksperymenty. 

Ciasto szpinakowe ze śliwkami – najlepszy przepis

Tajemnica tego ciasta tkwi w unikalnym połączeniu składników. Smak szpinaku w zestawieniu z nutą dojrzałych, aromatycznych śliwek może dla niektórych wydawać się dziwną kompozycją, ale z pewnością wartą spróbowania. Do jego przyrządzenia potrzebne ci będą dojrzałe węgierki o soczystym, delikatnym miąższu. Takie ciasto zrobisz błyskawicznie. Przekonaj się.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 9 osób

Składniki

Składnik
500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
2,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
300 g śliwek
szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbywamy się z nich pestek.
  2. Ze szpinaku usuwamy nadmiar wody.
  3. Następnie przekładamy go do dużego naczynia, dolewamy olej i całość miksujemy.
  4. W misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy do nich mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szpinak i wszystkie składniki jeszcze raz miksujemy.
  5. Gotową masę wylewamy na blachę, a następnie układamy na niej połówki śliwek skórką do dołu.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 45 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto ze szpinakiem i z śliwkami – z czym podawać?

Ciasto z dodatkiem szpinaku i węgierek to smaczna propozycja deserowa. Przepis ten z powodzeniem możesz wykorzystać przy okazji różnych rodzinnych uroczystości lub spotkań ze znajomymi. Ten szpinakowy przysmak zachwyca swoją lekką, puszystą konsystencją. Idealnie komponuje się ze smakiem aromatycznej, zielonej herbaty. Gotowi na deser w takim wydaniu?