Zamknij
Ciasto pomarańczowe
fot. Shutterstock

Uwielbiasz pomarańcze w każdym wydaniu? W takim razie z pewnością skusisz się też na pyszne ciasto z dodatkiem tych owoców. Sięgnij po ten łatwy przepis.

Zimą chętnie sięgamy po soczyste, słodkie pomarańcze, które wprowadzają do naszej kuchni odrobinę słońca. Owoce te są doskonałym dodatkiem do różnych koktajli i deserów. Dziś podpowiemy ci, jak przyrządzić z nich znakomite ciasto, które zachwyci cię unikalnym smakiem i niesamowitym zapachem.

Ciasto pomarańczowe – łatwy przepis

Ciasto w takiej odsłonie idealnie sprawdzi się na różne okazje. Możesz serwować je jako deser po rodzinnym obiedzie. Będzie także miłą, kulinarną niespodzianką dla odwiedzających cię gości. Poza tym przyrządzisz je bardzo szybko z łatwo dostępnych składników.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki
2 małe pomarańcze
szklanka ksylitolu
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju
garść posiekanych orzechów włoskich
garść płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Pomarańcze myjemy, obieramy je ze skórki i wyciskamy z nich sok.
  2. Skórki od owoców ścieramy na tarce.
  3. Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia.
  4. Dodajemy do tego olej, jajka, starte skórki oraz niepełną szklankę soku pomarańczowego.
  5. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
  7. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto pomarańczowe – jak je serwować?

Ciasto w takim wydaniu jest niezwykle puszyste i delikatne. Dla lepszego wyglądu możesz posypać je orzechami albo płatkami migdałowymi lub udekorować skórką od pomarańczy. Doskonale sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty w zimowe dni. Wystarczy, że usiądziesz wygodnie w fotelu i zaczniesz delektować się jego wyśmienitym smakiem.