Zamknij
Ciasto gruszkowe
fot. Shutterstock

Chcesz przyrządzić smaczny deser dla swoich bliskich? Podpowiemy ci, jak zrobić puszyste ciasto gruszkowe z imbirową nutą. Jego smak skradnie wasze serca.

Zimowe popołudnia to dobry czas, aby sięgnąć po sprawdzone przepisy i odrobinę poeksperymentować w swojej kuchni. Jeżeli nie masz pomysłu na smaczny deser, sięgnij po nasz sprawdzony przepis na ciasto gruszkowe z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.

Ciasto gruszkowo-imbirowe – jak je zrobić?

Ciasto gruszkowo-imbirowe doskonale sprawdzi się jako deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Soczysty smak owoców i aromatycznej przyprawy to zestawienie, któremu trudno się oprzeć. Pamiętaj, aby gruszki przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, dzięki czemu zachowasz ich smak i świeżość na dłużej.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
7 gruszek
szklanka mąki pszennej
kostka masła (z czego odrobinę pozostawiamy do wysmarowania blachy)
4 jajka
150 g cukru brzozowego
2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Owoce dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry.
  2. W misce ucieramy za pomocą miksera masło oraz cukier. Dodajemy do tego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz imbir i wszystko dokładnie miksujemy.
  3. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej masłem. Następnie układamy na nim pokrojone gruszki.
  4. Wszystko pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto gruszkowo-imbirowe – jak je serwować?

Ciasto gruszkowo-imbirowe to idealna kulinarna propozycja na zimowe wieczory. W połączeniu z kubkiem aromatycznej herbaty i dobrą książką wprowadzi cię w doskonały nastrój i będzie miłą odskocznią od różnych obowiązków. Możesz posypać je cukrem pudrem lub polać odrobiną sosu czekoladowego. Doskonale smakuje również w zestawieniu z waniliowymi lodami lub bitą śmietaną.