Zamknij
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - babciny przepis
fot. Shutterstock

Sezon na rabarbar w pełni, czas zatem na receptury z tym pysznym warzywem w roli głównej. Oto babciny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    120 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
400 g drożdży
700 g mąki pszennej
500 ml mleka
150 g cukru
200 g masła + odrobina do posmarowania blaszki
2 jajka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 kg rabarbaru
200 g cukru pudru
Odrobina bułki tartej do posypania blaszki
Szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Na początku należy przyrządzić zaczyn z drożdży. W tym celu drożdże rozcieramy, dodajemy do nich 1 łyżkę cukru oraz 100 g mąki. Następnie wlewamy odrobinę ciepłej wody tak, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut, żeby mieszanka nieco spulchniała. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek. Te drugie wrzucamy do miski, a następnie ucieramy z pozostałym cukrem na pulchną masę. 
  3. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Do tego dodajemy rozczyn z drożdży, resztę mleka, szczyptę soli i skórkę cytrynową. Z tych wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. 
  4. 100 g masła roztapiamy w małym garnku i stopniowo wlewamy do ciasta, cały czas je ubijając tak, żeby było pulchne. 
  5. Ciasto ponownie zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Gotowe będzie wtedy, gdy jego objętość stanie się dwa razy większa. 
  6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. 100 g zimnego masła wykładamy na stolnicę. Siekamy je dużym nożem w kostkę. Następnie wsypujemy do tego 200 g mąki oraz 100 g cukru pudru i wszystko razem jeszcze siekamy. Na końcu zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około pół godziny. 
  7. Blaszkę smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą. Potem wykładamy na nią ciasto drożdżowe.
  8. Rabarbar obieramy, a następnie kroimy i układamy na masie. 
  9. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i skubiemy palcami tak, żeby powstała kruszonka. Posypujemy nią rabarbar.
  10. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. 
  11. Po wyjęciu z piekarnika ciasto chłodzimy i posypujemy pozostałym cukrem pudrem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to najpopularniejszy wypiek tego typu, który uwielbiały nasze babcie. To jednak niejedyny deser, jaki można przygotować z tego kwaskowatego warzywa. W sezonie warto zrobić także ciasto jogurtowe z rabarbarem, a także placek z rabarbarem i budyniem. 

Jak zrobić kruszonkę do ciasta z rabarbarem?

W przypadku tego ciasta drożdżowego króluje oczywiście rabarbar, ale bardzo istotna jest także kruszonka. I choć może się wydawać, że jest ona banalna w przygotowaniu, warto poznać pewne triki, dzięki którym wyjdzie idealna. 

Najważniejsze pod tym względem jest wyważenie proporcji. Gdy dodacie do niej zbyt dużo mąki, będzie za sypka. W przypadku zbytniej ilości masła natomiast może być za tłusta i rozmokła. 

Idealne proporcje uzyskacie, łącząc ze sobą np. 200 g mąki, 100 g masła i 100 g cukru pudru. Zawsze tłuszczu i słodzidła musi być o połowę mniej niż mąki. Tak przygotowane ciasto warto zawinąć w folię aluminiową, a następnie włożyć na około 30 minut do lodówki. Po wyjęciu kruszymy je w palcach i rzucamy pojedyncze skrawki na przygotowany placek. 

Zobacz także: Jak przyrządzić i przechowywać rabarbar? Poznaj nasze sprawdzone triki

Jak przechowywać ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką? 

Ciasta drożdżowe są świetne do przechowywania. Te, które nie mają owoców, można nawet trzymać w temperaturze pokojowej. A jak przechowywać ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką?

Taki wypiek najlepiej owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto możecie włożyć także do plastikowego pojemnika. Wówczas wytrzyma w chłodziarce około 3 dni. 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką świetnie nadaje się także do mrożenia. Wówczas termin jego przydatności wyniesie nawet 3 miesiące. Pamiętajcie jednak, że po rozmrożeniu wypiek nie będzie już się nadawał do przechowywania. Warto zatem zamrozić go w kawałkach idealnych na jedno spożycie. 

Zobacz także: Ciasto na imieniny – 3 przepisy, które zaskoczą gości

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?