Zamknij
Ciasto chałwowe bez pieczenia z herbatników - błyskawiczny przepis
fot. Shutterstock

Ciasto chałwowe to deser, który można przyrządzić bez pieczenia. Jest pyszne i zachwyci smakiem wszystkich waszych najbliższych.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia bałkańska

  • Czas przyg.

    360 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
200 g herbatników maślanych
400 g chałwy waniliowej
2 budynie waniliowe
1 litr mleka
200 g masła
400 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
2 paski gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki kruszymy i umieszczamy w misce.
  2. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników, a następnie mieszamy je razem, aż zrobi się lepka masa. 
  3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na nim ciasto herbatnikowe - delikatnie przyklejając je także do ścianek blachy. 
  4. Na herbatniki wykładamy dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe - w zależności od tego, co mamy pod ręką, ważne, żeby był to produkt kwaskowaty w smaku. 
  5. Budynie rozpuszczamy w gorącym mleku, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. 
  6. Chałwę kroimy na kawałki i wrzucamy do chłodnego budyniu, a następnie miksujemy wszystko razem.
  7. Masę przekładamy na herbatniki z dżemem.
  8. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin (najlepiej na całą noc). 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chałwa - domowy sposób

Chałwa to wyśmienity deser, który pochodzi z kuchni bałkańskiej. Można jeść go jako samodzielny deser, ale też używać do przygotowania innych łakoci - np. ciasta z powyższego przepisu.

Okazuje się, że także chałwę można przyrządzić samemu w domu. Wystarczy do tego 500 g pasty z prażonego sezamu (tahini), 500 g miodu oraz 1 łyżeczka oleju rzepakowego. 

Pastę sezamową podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia. Następnie studzimy ją i dodajemy do niej miód. Składniki mieszamy ze sobą, a następnie przekładamy do nasmarowanej olejem blaszki i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

Jak przechowywać ciasto chałwowe?

Ciasto chałwowe z powyższego przepisu również należy przechowywać w lodówce. Jest bowiem dość płynne w konsystencji. Warto jednak odpowiednio je zabezpieczyć, żeby nie przeszło innymi smakami i zapachami produktów, które znajdują się w chłodziarce.

Dlatego też najlepiej zawinąć ciasto folią aluminiową. Można też przełożyć je w kawałkach do hermetycznie zamykanego pojemnika i dopiero wstawić do lodówki. 

Zobacz także: 2 przepisy na ciasto góra lodowa - oryginalne i bez pieczenia. Wypróbuj oba