Zamknij
Ciastka sezamowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszną przekąskę? Te ciastka sezamowe są niezwykle lekkie, a przy tym smakują nieziemsko. Oto sprawdzona receptura.

Nasiona sezamu ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze są chętnie wykorzystywane w branży kulinarnej. To główny składnik chałwy oraz pasty tahini, z której można przygotować pyszny hummus. Jeżeli lubisz spożywać sezam w różnej odsłonie, sięgnij po przepis na te wyśmienite, chrupiące ciastka. Ich delikatny smak z pewnością skradnie twoje serce.

Ciastka sezamowe – pomysł na smaczny deser

Ciastka o smaku sezamowym mogą być pyszną przekąską w pracy lub w podróży. To idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a przy tym smakują wybornie. Będziesz zaskoczony, że można zrobić je tak szybko.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka nasion sezamu (z czego połowę pozostawiamy na posypkę)
1 jajko
pół kostki masła
250 g mąki
100 g cukru brzozowego
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Nasiona sezamu prażymy na patelni, aż się lekko zarumienią. Następnie odstawiamy je do wystygnięcia.
  2. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, ksylitolem i cukrem waniliowym.
  3. Dodajemy sezam, masło oraz jajko.
  4. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego niewielkie, okrągłe ciastka, które następnie obtaczamy w pozostałym sezamie.
  5. Wykładamy je na blachę i pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciastka sezamowe – jak je serwować?

Ciastka sezamowe doskonale smakują w połączeniu ze szklanką zimnego mleka lub gorącą, aromatyczną herbatą. Ponadto zawarty w nich sezam ma wiele właściwości zdrowotnych. To źródło wapnia, magnezu oraz cynku, który wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. Poza tym jest bogaty w fitosterole, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Skusicie się na taki sezamowy przysmak?