Zamknij
Ciastka kokosowe z czekoladą
fot. Shutterstock

Masz ochotę na smaczną przekąskę? Sięgnij po ciastka kokosowe z dodatkiem czekolady. Ich wyjątkowy smak cię zachwyci.

Uwielbiasz testować nowe receptury? W takim razie wypróbuj przepis na delikatne ciastka kokosowe z dodatkiem aksamitnej czekolady. Ten przysmak sprawdzi się na różne okazje i z pewnością wprowadzi cię w znakomity nastrój w zimowe dni. W dodatku ich zrobienie jest naprawdę łatwe.

Ciastka kokosowe z czekoladą – łatwy przepis

Ciastka w takim wydaniu mogą być miłą, kulinarną niespodzianką dla twoich bliskich. Na ich wykonanie potrzebujesz niewiele czasu. Poza tym zrobisz je z łatwo dostępnych składników. Połączenie delikatnej czekolady z wiórkami kokosowymi to kombinacja, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym miłośnikom słodkich przysmaków.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
kostka masła
150 g wiórków kokosowych
szklanka cukru brzozowego
0,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 tabliczki czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę proszku do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
  2. Masło dzielimy nożem na mniejsze części. Następnie ucieramy je w misce z dodatkiem cukru brzozowego i waniliowego oraz jajek.
  3. Składniki łączymy i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  4. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
  5. Następnie wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki.
  6. Po upływie tego czasu formujemy z niego równej wielkości ciastka.
  7. Wszystko układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ciastka pieczemy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciastka kokosowe z czekoladą – jak je serwować?

Ciastka w takiej odsłonie to idealny deser na zimowe dni. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznej kawy, herbaty albo ciepłego mleka. Aby dłużej zachować ich świeżość, warto przechowywać je w specjalnych ceramicznych lub szklanych pojemnikach.