Oceń
Masz ochotę na smaczną przekąskę? Sięgnij po ciastka kokosowe z dodatkiem czekolady. Ich wyjątkowy smak cię zachwyci.
Uwielbiasz testować nowe receptury? W takim razie wypróbuj przepis na delikatne ciastka kokosowe z dodatkiem aksamitnej czekolady. Ten przysmak sprawdzi się na różne okazje i z pewnością wprowadzi cię w znakomity nastrój w zimowe dni. W dodatku ich zrobienie jest naprawdę łatwe.
Ciastka kokosowe z czekoladą – łatwy przepis
Ciastka w takim wydaniu mogą być miłą, kulinarną niespodzianką dla twoich bliskich. Na ich wykonanie potrzebujesz niewiele czasu. Poza tym zrobisz je z łatwo dostępnych składników. Połączenie delikatnej czekolady z wiórkami kokosowymi to kombinacja, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym miłośnikom słodkich przysmaków.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 10 osób
Składniki
Składnik |
---|
1,5 szklanki mąki pszennej |
2 jajka |
kostka masła |
150 g wiórków kokosowych |
szklanka cukru brzozowego |
0,5 łyżeczki cukru waniliowego |
0,5 tabliczki czekolady |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę proszku do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
- Masło dzielimy nożem na mniejsze części. Następnie ucieramy je w misce z dodatkiem cukru brzozowego i waniliowego oraz jajek.
- Składniki łączymy i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
- Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
- Następnie wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki.
- Po upływie tego czasu formujemy z niego równej wielkości ciastka.
- Wszystko układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka pieczemy przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż nabiorą rumianego kolorytu.
Ciastka kokosowe z czekoladą – jak je serwować?
Ciastka w takiej odsłonie to idealny deser na zimowe dni. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznej kawy, herbaty albo ciepłego mleka. Aby dłużej zachować ich świeżość, warto przechowywać je w specjalnych ceramicznych lub szklanych pojemnikach.
Ocen artykuł