Zamknij
Ciasteczka chałwowe
fot. Shutterstock

Chałwa to twój ulubiony przysmak? W takim razie z pewnością pokochasz te ciasteczka. Są kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.

Chałwa wywodzi się z Iranu i jest przygotowywana z nasion sezamu oraz karmelu. Jej smak często wzbogaca się dodatkiem migdałów, orzechów lub pistacji. Znakomicie sprawdza się jako samodzielna słodka przekąska, ale może być również smacznym dodatkiem do deserów i ciast. Na sklepowych półkach znajdziemy różne warianty tego produktu. Można go również przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Tym razem zdradzimy wam przepis na pyszne ciasteczka chałwowe, które stanowią idealny przysmak na jesienne, wieczorne seanse filmowe.

Ciasteczka chałwowe – przepis

Jeżeli jesteś miłośnikiem chałwy w różnych odsłonach, to ten przepis z pewnością trafi na listę twoich ulubionych. Wykonanie takich ciastek nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ta receptura z pewnością sprawdzi się w różnych sytuacjach, np. gdy spodziewasz się gości lub chcesz przyrządzić dla swojej rodziny pyszny deser.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 16 osób

Składniki

Składnik
pół kostki masła
200 g dowolnej chałwy
pół łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
1 jajko
odrobina soli

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy cukier puder oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Masło i chałwę kroimy na mniejsze części i łączymy z suchymi składnikami.
  3. Dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto.
  4. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy.
  5. Gotowe ciastka umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na koniec pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut, aż uzyskają piękny, rumiany koloryt.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Ciastka chałwowe – z czym podawać?

Ciasteczka w takim wydaniu to pyszny, słodki deser, który najlepiej smakuje w zestawieniu z ciepłym mlekiem lub kawą. Przed podaniem można je dodatkowo udekorować ziarnami sezamu. Ze względu na wysoką kaloryczność chałwy, warto po nie sięgać tylko od czasu do czasu w niewielkich ilościach. A jakie są wasze ulubione chałwowe przysmaki?