Zamknij
Chrupiące tosty ze szparagami, szynką parmeńską i sosem curry - przepis na śniadanie na ciepło
fot. Shutterstock

Szparagi to świetny pomysł na śniadanie. Wystarczy przyrządzić z nich pyszne tosty z dodatkiem szynki parmeńskiej i sosu curry. Zrobisz je błyskawicznie.

Sezon na szparagi w pełni, czas zatem jak najczęściej korzystać ze smaku, ale też cennych właściwości tych warzyw. Nie jest to trudne, bowiem przy ich użyciu możemy zrobić pyszny obiad, kolację, a nawet zdrowe śniadanie na ciepło. W najpopularniejszych potrawach tego typu z reguły łączymy szparagi z jajkami. Tym razem jednak przedstawiamy wam przepis na nieco inne śniadanie - dla wielbicieli curry. Tosty ze szparagami, szynką parmeńską i sosem curry przyrządzicie w zaledwie 10 minut.

Zobacz także: Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. To śniadanie idealne na wiosnę i lato

Chrupiące tosty ze szparagami, szynką parmeńską i sosem curry - przepis na śniadanie na ciepło

Tosty ze szparagami to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Zwłaszcza gdy dodamy do nich wyjątkowe składniki, jakimi są szynka parmeńska i podkreślający smak sos curry. 

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    10 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
60 g chleba żytniego
3 szparagi
2 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka curry

Sposób przygotowania

  1. Od szparagów odcinamy końcówki, a następnie gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez około 7 minut. 
  2. Chleb wkładamy do tostera i robimy z niego grzanki.
  3. Szynkę parmeńską podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu - aż będzie chrupiąca. 
  4. Jogurt łączymy z majonezem i curry, tworząc sos. 
  5. Grzanki wykładamy na talerz. Na chleb kładziemy szynkę parmeńską.
  6. Szparagi odcedzamy i wykładamy na tosty.
  7. Całość polewamy sosem curry. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Szparagi - właściwości

Szparagi warto jak najczęściej wykorzystywać w potrawach. Mają bowiem wiele cennych właściwości: 

  • są bogatym źródłem kwasu foliowego i witaminy K,
  • mają sporą zawartość wapnia, magnezu, potasu oraz selenu,
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • wspomagają pracę układu nerwowego, 
  • są naturalnym antydepresantem,
  • obniżają poziom szkodliwego cholesterolu,
  • odpowiadają za prawidłową pracę naczyń krwionośnych,
  • mają działanie przeciwutleniające,
  • spowalniają proces starzenia się skóry,
  • przeciwdziałają rozwojowi nowotworu piersi, prostaty, trzustki oraz jelita grubego, 
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, 
  • zapobiegają infekcjom układu moczowego,
  • poprawiają libido,
  • zwalczają bezsenność. 

Zobacz także: Jak wykorzystać końcówki szparagów? Możesz przyrządzić z nich pyszną zupę