Zamknij
Choinka z ciasta francuskiego
fot. Shutterstock

Szukasz kulinarnej inspiracji na święta? Ta choinka z ciasta francuskiego zachwyci wszystkich twoich domowników. Sprawdź, jak ją zrobić.

Grudzień to idealny czas, aby sięgnąć po świąteczne przepisy. Pyszne korzenne pierniki, mikołajkowe muffinki i inne słodkości to smakołyki, bez których większość z nas nie wyobraża sobie Gwiazdki. Jeżeli chcesz z tej okazji zaskoczyć swoich gości własnymi wypiekami, wypróbuj recepturę na choinkę z ciasta francuskiego. Taka przekąska nie tylko znakomicie smakuje, ale również będzie pięknie prezentować się na świątecznym stole.

Choinka z ciasta francuskiego – pomysł na świąteczny deser

Taki przysmak wprowadzi do twojego domu prawdziwy, świąteczny klimat. Delikatne ciasto francuskie w połączeniu z powidłami jabłkowymi stanowi w tym przypadku niezwykle pyszną kulinarną kombinację, obok której trudno przejść obojętnie. Deser ten wzbogacimy dodatkiem cynamonu, który wypełni swoim przepięknym aromatem twój cały dom.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 płaty ciasta francuskiego
0,5 szklanki powideł jabłkowych
2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Płaty ciasta francuskiego kroimy na pół. 
  2. Trzy części układamy jedną na drugiej tak, aby ściśle do siebie przylegały, a następnie wycinamy z nich duży trójkąt.
  3. Pierwszy płat smarujemy powidłami, a następnie przykrywamy go drugim trójkątem.
  4. W ten sam sposób układamy kolejną warstwę.
  5. Brzegi ciasta nacinamy jednakowo po bokach z dwóch stron, zaczynając od dołu do góry. Przy czym trzeba pamiętać, aby zostawić pośrodku pasek o szerokości ok. 2 cm, który będzie trzonem choinki.
  6. Następnie każdą gałązkę zawijamy kilka razy.
  7. Z pozostałego ciasta francuskiego wycinamy nieduży prostokąt, który posłuży jako pień choinki, a następnie łączymy go z naszym drzewkiem.
  8. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż nabierze złocistego kolorytu.
  9. Po wyjęciu choinkę posypujemy odrobiną cynamonu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Choinka z ciasta francuskiego – jak ją podawać?

Choinkę z ciasta francuskiego najlepiej serwować na oddzielnej tacy. Dla dekoracji możesz położyć obok niej bakalie, plasterki pieczonego jabłka albo laskę cynamonu. Warto posypać ją również cukrem pudrem. Taki deser będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty w świąteczne dni. A wy skusicie się na taki przysmak?