Zamknij
Chleb z orzechami
fot. Shutterstock

Jak zrobić samodzielnie pyszny, puszysty chleb? Ten przepis jest niezwykle łatwy. Smak pieczywa wzbogacimy w tym przypadku orzechami włoskimi.

Nie ma nic lepszego o poranku niż świeże, pachnące pieczywo. Taki prosty przepis na chleb na drożdżach możesz bez problemu wykonać samodzielnie. Będziesz zaskoczony, że przyrządza się go tak łatwo. Tym razem podpowiemy wam, jak zrobić bochenek z dodatkiem orzechów. Jego cudowny zapach wprost wypełni cały dom, a ty nie będziesz mógł się oprzeć każdej kolejnej kromce.

Chleb z orzechami - przepis

Jeżeli już raz sięgniesz po tę recepturę, z pewnością trafi ona na półkę z twoimi ulubionymi przepisami. Jego niezwykłe walory smakowe zależą przede wszystkim od doboru odpowiednich składników. Przede wszystkim potrzebne ci będą drożdże oraz wysokiej jakości mąka. Taki domowej roboty chleb idealnie sprawdzi się na poranne śniadanie. Będziecie zachwyceni jego chrupiącą skórką oraz wyrafinowanym smakiem.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
250 ml ciepłej wody
300 g orzechów włoskich
15 g suszonych drożdży
600 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Na początku wodę mieszamy z drożdżami oraz cukrem.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz 3 łyżki masła i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Dodajemy drożdże i następnie zajmujemy się wyrobieniem ciasta. Powinno ono tworzyć zwartą, spójną masę.
  4. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie układamy je na stolnicy i mieszamy z posiekanymi orzechami. Formujemy z niego kształt bochenka
  6. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25x14 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 30 minut, aż do uzyskania rumianego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Domowy chleb z orzechami – z czym podawać?

Smak i zapach tradycyjnego chleba z orzechami od razu przywołuje na myśl rodzinną, domową atmosferę i wspólne posiłki w gronie najbliższych. Najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły i zachwyca swoim niezwykłym aromatem. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w połączeniu ze szklanką ciepłego mleka. Warto przyrządzić z niego ulubione kanapki z serem, pastą oraz innymi dodatkami. Doskonale nada się również jako dodatek do zup i sosów. Nie możemy również zapominać o zawartych w nich orzechach, które są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znakomicie wzmacniają pracę układu nerwowego i ułatwiają koncentrację. Mają także pozytywny wpływ na układ krążenia. Macie ochotę na chrupiący chleb w takim orzechowym wydaniu?