Oceń
Jak wykorzystać jagody w swojej kuchni? Możesz przyrządzić z nich np. ten apetyczny chleb. Będziesz zaskoczony, jak szybko znika z talerza.
Nie ma nic piękniejszego w letni poranek jak zapach świeżego, aromatycznego pieczywa. Taki przysmak możesz przyrządzić szybko w swojej kuchni z łatwo dostępnych składników. W sezonie letnim warto wzbogacić jego smak o świeże owoce. Tym razem podzielimy się z tobą przepisem na chleb z dodatkiem jagód, który idealnie sprawdzi się na pierwsze śniadanie.
Chleb z jagodami – łatwa receptura
Chleb z jagodami to przysmak, który z pewnością docenią wszyscy twoi domownicy. Jego delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Zanim zabierzemy się do pracy, jagody należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i następnie ułożyć je na ręczniku papierowym, aby mogły swobodnie wyschnąć.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
60 min
- Dla ilu osób
dla 8 osób
Składniki
Składnik |
---|
500 g mąki pszennej chlebowej |
250 g jagód |
szklanka ciepłej wody |
15 g suchych drożdży |
szczypta soli |
szczypta cukru brzozowego |
2 łyżki oleju |
Sposób przygotowania
- Jagody myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
- Wodę łączymy z drożdżami oraz odrobiną cukru brzozowego.
- Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę, jagody oraz szczyptę soli.
- Dodajemy do tego drożdże oraz olej i całość zagniatamy.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie formujemy z niego bochenek, który następnie przekładamy do formy.
- Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut, aż nabierze koloru.
Chleb z jagodami – jak go serwować?
Chleb z jagodami to przysmak, który sprawdzi się na śniadanie oraz jako szybka przekąska w pracy. Możesz przyrządzić z niego również smaczne kanapki na plażę. Dobrze komponuje się z maślanką lub kefirem. Warto posmarować go również miodem albo owocowym dżemem - w każdej z tych wersji będzie smakować wyśmienicie.
Zobacz także: Oto przepis na domowe lody z jagód. Smakują wyśmienicie
Ocen artykuł