Zamknij
Jagody
fot. Shutterstock

Jak wykorzystać jagody w swojej kuchni? Możesz przyrządzić z nich np. ten apetyczny chleb. Będziesz zaskoczony, jak szybko znika z talerza.

Nie ma nic piękniejszego w letni poranek jak zapach świeżego, aromatycznego pieczywa. Taki przysmak możesz przyrządzić szybko w swojej kuchni z łatwo dostępnych składników. W sezonie letnim warto wzbogacić jego smak o świeże owoce. Tym razem podzielimy się z tobą przepisem na chleb z dodatkiem jagód, który idealnie sprawdzi się na pierwsze śniadanie.

Chleb z jagodami – łatwa receptura

Chleb z jagodami to przysmak, który z pewnością docenią wszyscy twoi domownicy. Jego delikatny smak sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Zanim zabierzemy się do pracy, jagody należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i następnie ułożyć je na ręczniku papierowym, aby mogły swobodnie wyschnąć.

Śniadanie
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
500 g mąki pszennej chlebowej
250 g jagód
szklanka ciepłej wody
15 g suchych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru brzozowego
2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Jagody myjemy i pozostawiamy do wyschnięcia.
  2. Wodę łączymy z drożdżami oraz odrobiną cukru brzozowego.
  3. Do oddzielnego naczynia wsypujemy mąkę, jagody oraz szczyptę soli.
  4. Dodajemy do tego drożdże oraz olej i całość zagniatamy.
  5. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie formujemy z niego bochenek, który następnie przekładamy do formy.
  7. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut, aż nabierze koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chleb z jagodami – jak go serwować?

Chleb z jagodami to przysmak, który sprawdzi się na śniadanie oraz jako szybka przekąska w pracy. Możesz przyrządzić z niego również smaczne kanapki na plażę. Dobrze komponuje się z maślanką lub kefirem. Warto posmarować go również miodem albo owocowym dżemem - w każdej z tych wersji będzie smakować wyśmienicie.

Zobacz także: Oto przepis na domowe lody z jagód. Smakują wyśmienicie

loader