Oceń
Wbrew pozorom, chleb na żurek wielkanocny jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Większość składników znajdziesz w kuchni, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie zastanawiaj się, gdzie kupić okrągły chleb do żurku tylko zrób go samodzielnie.
Wielkanocne potrawy wymagają specjalnego podania. Zaskocz gości i podaj im pyszny żurek w chlebie. Obawiasz się, że przepis na chleb do żurku jest skomplikowany, a jego przygotowanie wymaga masy czasu i pracy? Nic bardziej mylnego! Zobacz, jak upiec chleb na żurek i przekonaj się, że nie ma nic prostszego.
Zobacz także: Przepis na żurek Ewy Wachowicz. Jak zrobić żurek na Wielkanoc?
Przepis na okrągły chleb na żurek
Chleb do żurku - potrzebne składniki:
- 600 g mąki pszennej (typ 550),
- 15 g drożdży piekarskich,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy ziołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta cukru.
Zobacz także: Barszcz biały a żurek - czym się różnią?
Chleb do żurku - przygotowanie krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj.
- Odmierz 120 ml ciepłej wody i rozprowadź w niej drożdże.
- Rozpuszczone w wodzie drożdże wlej do miski z mąką, dodaj oliwę, resztę wody i wszystko zagnieć.
- Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je rękoma do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto na chleb do żurku powinno być miękkie i elastyczne.
- Kiedy skończysz, całość przełóż z powrotem do miski, przykryj kuchenną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut.
- Po upływie półtorej godziny wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oderwij od niego dwa małe kawałki (chleb na żurek będzie miał pokrywkę, a ta rączkę, te części właśnie za nią posłużą).
- Z obu kawałeczków zrób kulki, a następnie każdą z nich uformuj na kształt dużej kropli wody. Ten kształt sprawi, że chlebowy „uchwyt” pokrywki będzie się lepiej po upieczeniu trzymał.
- Resztę ciasta podziel na dwie równe części i uformuj z nich dwie zwarte, okrągłe kule.
- Powstałe kule delikatnie spłaszcz i na środku każdej z nich zrób palcem małe wgłębienie.
- We wgłębienia włóż (stożkowatą częścią do dołu, zaokrągloną do góry) wcześniej uformowane z kawałeczków ciasta „krople”.
- Oba chlebki na żurek spryskaj wodą i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
- Ciasto na chleb do żurku będzie gotowe do upieczenia wtedy, kiedy po delikatnym dotknięciu go palcem pozostanie w nim wgłębienie.
- Wysmaruj chleb żółtkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, włóż chleby i piecz je przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij chlebek na żurek z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
- Kiedy chleb do żurku ostygnie, delikatnie odetnij jego wierzch, a środek wydrąż.
- Wydrążone wnętrze chleba dokładnie wysmaruj białkiem i włóż do piekarnika.
- Chleb do żurku piecz w 180 st. C. jeszcze przez 15 minut.
- Po ostygnięciu, okrągły chleb do żurku wielkanocnego jest gotowy do użycia.
Zrobienie chleba na żurek nie jest skomplikowane, to podając zupę w ten sposób, na pewno zaskoczymy naszych gości.
Zobacz także: Wege żurek - przepis na wegański żurek wielkanocny z tofu
Oceń artykuł

