Zamknij

Chleb na żurek - jak go zrobić? Jakie składniki będą potrzebne?

07.03.2021
Aktualizacja: 07.03.2021 22:40
Chleb do żurku bez problemu zrobimy samodzielnie.
fot. Shutterstock

Wbrew pozorom, chleb na żurek wielkanocny jest niezwykle łatwy w wykonaniu. Większość składników znajdziesz w kuchni, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Nie zastanawiaj się, gdzie kupić okrągły chleb do żurku tylko zrób go samodzielnie.

Wielkanocne potrawy wymagają specjalnego podania. Zaskocz gości i podaj im pyszny żurek w chlebie. Obawiasz się, że przepis na chleb do żurku jest skomplikowany, a jego przygotowanie wymaga masy czasu i pracy? Nic bardziej mylnego! Zobacz, jak upiec chleb na żurek i przekonaj się, że nie ma nic prostszego. 

Zobacz także: Przepis na żurek Ewy Wachowicz. Jak zrobić żurek na Wielkanoc?

Przepis na okrągły chleb na żurek 

Chleb do żurku - potrzebne składniki: 

  • 600 g mąki pszennej (typ 550), 
  • 15 g drożdży piekarskich, 
  • 250 ml ciepłej wody, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki oliwy ziołowej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • szczypta cukru. 

Zobacz także: Barszcz biały a żurek - czym się różnią?

Chleb do żurku - przygotowanie krok po kroku

  1. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i wymieszaj. 
  2. Odmierz 120 ml ciepłej wody i rozprowadź w niej drożdże. 
  3. Rozpuszczone w wodzie drożdże wlej do miski z mąką, dodaj oliwę, resztę wody i wszystko zagnieć. 
  4. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je rękoma do momentu całkowitego połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto na chleb do żurku powinno być miękkie i elastyczne. 
  5. Kiedy skończysz, całość przełóż z powrotem do miski, przykryj kuchenną ścierką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 90 minut. 
  6. Po upływie półtorej godziny wyłóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oderwij od niego dwa małe kawałki (chleb na żurek będzie miał pokrywkę, a ta rączkę, te części właśnie za nią posłużą). 
  7. Z obu kawałeczków zrób kulki, a następnie każdą z nich uformuj na kształt dużej kropli wody. Ten kształt sprawi, że chlebowy „uchwyt” pokrywki będzie się lepiej po upieczeniu trzymał. 
  8. Resztę ciasta podziel na dwie równe części i uformuj z nich dwie zwarte, okrągłe kule. 
  9. Powstałe kule delikatnie spłaszcz i na środku każdej z nich zrób palcem małe wgłębienie. 
  10. We wgłębienia włóż (stożkowatą częścią do dołu, zaokrągloną do góry) wcześniej uformowane z kawałeczków ciasta „krople”. 
  11. Oba chlebki na żurek spryskaj wodą i odłóż do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. 
  12. Ciasto na chleb do żurku będzie gotowe do upieczenia wtedy, kiedy po delikatnym dotknięciu go palcem pozostanie w nim wgłębienie. 
  13. Wysmaruj chleb żółtkiem. 
  14. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, włóż chleby i piecz je przez ok. 20 minut. 
  15. Po upływie tego czasu wyjmij chlebek na żurek z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie. 
  16. Kiedy chleb do żurku ostygnie, delikatnie odetnij jego wierzch, a środek wydrąż. 
  17. Wydrążone wnętrze chleba dokładnie wysmaruj białkiem i włóż do piekarnika. 
  18. Chleb do żurku piecz w 180 st. C. jeszcze przez 15 minut. 
  19. Po ostygnięciu, okrągły chleb do żurku wielkanocnego jest gotowy do użycia. 

Zrobienie chleba na żurek nie jest skomplikowane, to podając zupę w ten sposób, na pewno zaskoczymy naszych gości.  

Zobacz także: Wege żurek - przepis na wegański żurek wielkanocny z tofu