Zamknij
Chipsy z buraków czerwonych
fot. Shutterstock

Chipsy z buraków to idealna przekąska na różne okazje. Świetnie sprawdzą się zarówno na domówce z przyjaciółmi, w pracy, jak i podczas filmowego seansu w domowym zaciszu. Jak samodzielnie zrobić dietetyczne chipsy z buraków? Podpowiadamy.

Domowe chipsy z buraków z piekarnika to doskonała alternatywa dla sklepowych przekąsek. Wyróżnia je pyszny, naturalny smak. Ponadto warto pamiętać o licznych zdrowotnych właściwościach, jakie kryją w sobie buraki. Są one nie tylko bogatym źródłem żelaza i witamin z grupy B, ale też wykazują m. in. działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. W dodatku ich regularne spożywanie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i działa pozytywnie na układ nerwowy i mięśniowy.

Chipsy z buraków – jak zrobić?

Chipsy z buraków czerwonych można zrobić samodzielnie w domu, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilę. Nie musisz posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się ich znakomitym smakiem. Przepis na chipsy z buraków jest niezwykle łatwy. Oczywiście duże znaczenie ma w tym przypadku jakość warzyw. Najlepiej kupować je w sprawdzonych miejscach. Poza tym, wybierając buraki, warto zwrócić uwagę, czy mają gładką skórkę oraz czy nie są zbyt przerośnięte.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
5 średniej wielkości buraków
2 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania

Krok pierwszy to nagrzanie piekarnika do 140 st. Celsjusza.

Warzywa dokładnie obieramy i myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry.

Pokrojone buraki układamy równomiernie na blaszce do pieczenia, po czym delikatnie polewamy je oliwą z oliwek.

Na koniec posypujemy przyprawami i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Całość pieczemy przez ok. pół godziny, starając się co jakiś czas kontrolować ich kolor i twardość. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można skrócić lub wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

Po przestygnięciu są już gotowe do jedzenia. Idealnie smakują w połączeniu z dipem chrzanowym lub jogurtem naturalnym.

Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chipsy z buraków – kalorie

Chipsy z buraków to doskonała opcja dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Porcja takich chipsów o wadze 100 g to niecałe 45 kalorii, dlatego z powodzeniem mogą zastąpić inne bardziej kaloryczne przekąski, np. w szkole lub w pracy. A jakie są wasze ulubione chipsy?