Oceń
Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? Oto prosty przepis na chipsy z batatów.
Jesienne dni chętniej spędzamy w domowym zaciszu. Ciepły koc, herbata i ulubiony film czy książka to idealny zestaw, który umili nam odpoczynek w chłodniejsze wieczory. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko odpowiedniej przekąski. Tym razem zdradzimy ci przepis na chipsy z batatów, które przyrządzisz błyskawicznie.
Chipsy z batatów - prosty przepis
Chipsy z batatów to lekki przysmak w sam raz na jesienną słotę. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas filmowych wieczorów w gronie rodziny i znajomych. Jej smak w dużej mierze będzie zależał od wyboru odpowiednich przypraw. Z batatami znakomicie komponują się tymianek, rozmaryn, jak również słodka papryka.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
25 min
- Dla ilu osób
dla 4 osób
Składniki
Składnik |
---|
3 bataty |
tymianek |
rozmaryn |
słodka papryka |
sól |
3 łyżki oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania
- Bataty myjemy i kroimy w cienkie plastry.
- Następnie wykładamy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Posypujemy je przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
- Na koniec umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Chipsy z batatów - sposób podania
Chipsy w takim wydaniu to przysmak, po który z pewnością będziesz chętnie sięgał przy różnych okazjach. Doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas domówek. Najlepiej serwować je w towarzystwie jogurtu naturalnego. Równie dobrze smakują w połączeniu z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Zobacz także: Prosty przepis na krem z batatów. Dlaczego warto go jeść?
Ocen artykuł