Zamknij
Chipsy z batatów
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę? Oto prosty przepis na chipsy z batatów.

Jesienne dni chętniej spędzamy w domowym zaciszu. Ciepły koc, herbata i ulubiony film czy książka to idealny zestaw, który umili nam odpoczynek w chłodniejsze wieczory. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko odpowiedniej przekąski. Tym razem zdradzimy ci przepis na chipsy z batatów, które przyrządzisz błyskawicznie.

Chipsy z batatów - prosty przepis

Chipsy z batatów to lekki przysmak w sam raz na jesienną słotę. Doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas filmowych wieczorów w gronie rodziny i znajomych. Jej smak w dużej mierze będzie zależał od wyboru odpowiednich przypraw. Z batatami znakomicie komponują się tymianek, rozmaryn, jak również słodka papryka.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    25 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
3 bataty
tymianek
rozmaryn
słodka papryka
sól
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Bataty myjemy i kroimy w cienkie plastry.
  2. Następnie wykładamy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
  3. Posypujemy je przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
  4. Na koniec umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chipsy z batatów - sposób podania

Chipsy w takim wydaniu to przysmak, po który z pewnością będziesz chętnie sięgał przy różnych okazjach. Doskonale sprawdzą się jako przekąska podczas domówek. Najlepiej serwować je w towarzystwie jogurtu naturalnego. Równie dobrze smakują w połączeniu z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Zobacz także: Prosty przepis na krem z batatów. Dlaczego warto go jeść?