Zamknij
Chinkali
fot. Shutterstock

Chinkali to znakomita alternatywa dla tradycyjnych pierogów, jakie zazwyczaj spożywamy na co dzień. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku. Będziesz zaskoczony, że jest to takie łatwe.

Jesteś miłośnikiem kuchni kaukaskiej? W takim razie z pewnością pokochasz takie danie. Chinkali to potrawa niezwykle popularna w Gruzji. Są to duże kołduny z mięsnym nadzieniem, wypełnione w środku aromatycznym bulionem. Wyglądem przypominają nieco sakiewki. Takie pierogi mogą być znakomitą propozycją obiadową dla osób, które lubią sięgać po nowe smaki z różnych zakątków świata.

Chinkali - przepis

Przepis na to tradycyjne kaukaskie danie nie jest zbyt skomplikowany. Tajemnica jego smaku tkwi w odpowiednio doprawionym farszu oraz delikatnym cieście. Do przygotowania nadzienia możesz wykorzystać dowolny rodzaj mięsa. Potrzebne ci będą również intensywne przyprawy, które podkreślą charakter potrawy.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia gruzińska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki
350 ml wody
2 łyżki oleju
0,5 kg mięsa mielonego
szklanka bulionu warzywnego
2 małe cebule
ząbek czosnku
kolendra
natka pietruszki
przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem farszu. Do mięsa dodajemy pokrojoną drobno cebulę, starty czosnek, natkę pietruszki i wlewamy bulion. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i kolendrą. Gotowe nadzienie wkładamy do lodówki na ok. godzinę, aby nabrało smaku.
  2. Drugi krok to wyrobienie ciasta na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej oraz ciepłą wodę, delikatnie wszystko mieszając. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, a następnie za pomocą dużej szklanki wyciąć w nim okręgi o średnicy ok. 10 cm i grubości 3 mm.
  3. Farsz wyjmujemy z lodówki i nakładamy łyżką na kółka, z których formujemy równej wielkości sakiewki.
  4. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy pierogi. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez ok. 20 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chinkali – jak jeść?

Wiele osób pewnie zastanawia się, jak prawidłowo jeść chinkali. Nie należy używać do tego sztućców, ponieważ po przekrojeniu pierogów cały rosół wypłynie na zewnątrz. Po podaniu najlepiej odczekać chwilę, aby pierożki nie były zbyt gorące. Następnie jemy je palcami. Sakiewkę chwytamy w miejscu zlepienia na samej górze, delikatnie nadgryzamy i pijemy znajdujący się w środku bulion. Dopiero potem konsumujemy pozostałe składniki. Jakie dania kuchni gruzińskiej lubicie najbardziej?