Zamknij
Kaszotto z pieczarkami
fot. Shutterstock

Kaszotto z pieczarkami do smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. W dodatku przyrządzisz je bardzo szybko. Wypróbuj ten przepis.

Kasza gryczana ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze stanowi składnik różnych dań. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej swojego codziennego menu. Możesz przyrządzić z niej smaczne pulpety, pasztet albo wykorzystać ją jako farsz do pierogów. Tym razem podpowiemy ci jak zrobić z niej pyszne kaszotto z dodatkiem pieczarek, którego smak wzbogacimy różnymi przyprawami.

Kaszotto z pieczarkami – łatwy przepis

Kaszotto w tym wydaniu to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Przyrządzenie tego dania nie zajmie ci zbyt wiele czasu, a możesz być pewny, że jego smak skradnie serca twoich domowników. Poza kaszą główną rolę w tym przepisie odgrywają również pieczarki. Pamiętaj, aby podczas mycia nie trzymać ich zbyt długo pod wodą, bowiem mogą stracić swoje cenne właściwości. Lepiej oczyścić je za pomocą specjalnego pędzelka.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    40 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
szklanka kaszy gryczanej
250 g pieczarek
gałązka natki pietruszki
2 małe cebule
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności umyte pieczarki kroimy w cienkie plastry.
  2. Cebulę obieramy ze skórki i drobno ją siekamy.
  3. Czosnek wyciskamy przez praskę.
  4. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  5. Warzywa podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  6. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Następnie mieszamy ją z warzywami i przyprawiamy do smaku.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Kaszotto z pieczarkami – jak je serwować?

Kaszotto w takim wydaniu doskonale smakuje jako samodzielna propozycja kulinarna. Może być również ciekawym dodatkiem do innych potraw, np. kotletów. Aby ładniej prezentowało się na talerzu, warto udekorować je natką pietruszki.

Po takie danie warto sięgać ze względu na liczne właściwości odżywcze kaszy. Zawiera ona dużą ilość łatwo przyswajalnego białka oraz błonnik pokarmowy, który znakomicie wpływa na pracę układu trawiennego i pomaga zachować uczucie sytości na dłuższy czas. Ponadto jest cennym źródłem witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.