Zamknij
Chałka drożdżowa puszysta i z kruszonką - domowy przepis
fot. Shutterstock

Chałka drożdżowa to pyszna, słodkawa bułka, która najlepiej komponuje się z dodatkiem dżemów i owoców. Świetnie nada się na śniadanie, jak i na deser.

Śniadanie
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    150 min

  • Dla ilu osób

    dla 3 osób

Składniki

Składnik
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
150 g cukru drobnego do wypieków
30 g drożdży
100 g masła
2 jajka
skórka starta z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Mleko lekko podgrzewamy i zalewamy nim drożdże. Dodajemy do tego łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, a następnie odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. 500 g mąki wsypujemy do miski. Dodajemy 60 g cukru, 60 g masła, 1 jajko, zaczyn z drożdży i skórkę z cytryny. Wszystko razem zagniatamy w dużej misce i przykrywamy bawełnianą ścierką. Zostawiamy na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.
  3. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagniatamy razem. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  4. Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, a następnie z każdego kawałka tworzymy wałek. Muszą być one takiej samej długości.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy na nią wałki z ciasta. Zaplatamy z nich warkocze.
  6. Taką chałkę ponownie zostawiamy pod ścierką na 30 minut. Powinna jeszcze odrobinę wyrosnąć.
  7. Tak przygotowane ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. 
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Chałka drożdżowa - dodatki

Chałka drożdżowa najlepiej smakuje w towarzystwie innych składników. Zwłaszcza jeżeli chcemy wykorzystać ją do śniadania na słodko lub na deser. Świetnie jednak sprawdzi się również w wersji wytrawnej. 

Produkty, które są najlepszym dodatkiem do chałki drożdżowej:

  • dżem,
  • konfitura,
  • masło orzechowe,
  • masło czekoladowe,
  • owoce leśne,
  • serek mascarpone,
  • twarożek śmietankowy,
  • skyr,
  • jogurt owocowy,
  • ricotta, 
  • kakao,
  • słodki twarożek,
  • banan, 
  • truskawki, 
  • powidła,
  • bita śmietana,
  • jajka,
  • pomidory,
  • ser żółty.

Chałka drożdżowa - jak przechowywać? 

Chałka drożdżowa zazwyczaj przypomina ciasto. Dlatego też może się zdarzyć, że nie uda wam się zjeść jej całej. Wówczas należy odpowiednio ją przechować, żeby cieszyć się świeżym wypiekiem kolejnego dnia.

Chałkę warto włożyć w folię, a następnie schować do chlebaka. Można także przykryć ją bawełnianą ściereczką. Najważniejsze jest jej odpowiednie zabezpieczenie przed wyschnięciem.

Zobacz także:  Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką z babcinego przepisu. Jest przepyszne