Zamknij
Camembert z żurawiną i orzechami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na szybką, smaczną przekąskę? Delikatny camembert z dodatkiem żurawiny wręcz rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak go szybko przyrządzić.

Pochodzący z Francji camembert to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych serów na świecie. Jego receptura powstała w Normandii w 1791 roku i od tamtej pory podbiła branżę kulinarną. Najsłynniejsi szefowie kuchni cenią go za niezwykłe walory smakowe oraz wyjątkową konsystencję. Nic więc dziwnego, że camembert stanowi dodatek do wielu potraw serwowanych w najlepszych restauracjach.

Camembert z żurawiną - przepis

Jeżeli jesteś miłośnikiem serów w różnej postaci to ten przysmak z sera camembert koniecznie musi trafić na twój talerz. Jego delikatny, aksamitny smak przełamany nutą kwaskowatej żurawiny to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taką przekąskę zrobisz dosłownie w kilka chwil bez specjalnego przygotowania.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia francuska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 ser camembert
3 łyżki konfitury żurawinowej
3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek.
  2. Camembert smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu z dwóch stron przez około 3-4 minuty.
  3. Na koniec gotowy ser posypujemy orzechami i nakładamy na niego żurawinę.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Camembert z żurawiną na ciepło – jak podawać?

Ser z żurawiną i dodatkiem orzechów najlepiej serwować na gorąco. Talerz można udekorować dodatkowo rukolą. Camembert w takiej formie idealnie smakuje z ciepłymi, rumianymi grzankami z piekarnika. Taka przekąska znakomicie sprawdzi się na różne okazje – spotkania w rodzinnym gronie, jak i bardziej formalne przyjęcia. Skusicie się na taką serową ucztę?