Zamknij
Camembert z miodem i migdałami
fot. Shutterstock

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkową przekąską? Camembert z miodem i migdałami sprawdzi się w tym przypadku doskonale. Sprawdź, jak go zrobić.

Camembert to pyszny francuski ser wytwarzany z mleka krowiego, który podbił branżę kulinarną również w innych krajach. Jego wyjątkowy smak i miękka, kremowa konsystencja są doceniane przez najlepszych szefów kuchni na świecie. Camembert doskonale wzbogaca smak innych potraw. Warto go również spożywać na ciepło w formie samodzielnej przekąski np. z dodatkiem żurawiny. Tym razem jednak podpowiemy wam, jak przyrządzić ten ser z miodem i migdałami.

Camembert z miodem i migdałami – unikalna receptura

Połączenie delikatnego sera ze słodkim miodem i migdałami stanowi niebywałą kombinację smaków, której wręcz trudno się oprzeć. Taki wyborny przysmak znakomicie sprawdzi się jako przekąska na spotkania w rodzinnym gronie lub na bardziej formalne okazje. Z powodzeniem możesz wykorzystać ten przepis podczas zbliżających się świąt lub na sylwestrowej domówce, wprawiając w zachwyt wszystkich zebranych gości.

Przekąski
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
1 opakowanie sera camembert
garść migdałów
4 łyżki miodu
pół łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Do miodu dodajemy migdały oraz łyżeczkę soku z cytryny i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Camembert podsmażamy na patelni z dwóch stron.
  3. Na koniec ciepły ser polewamy złocistym miodem z dodatkiem migdałów.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Camembert z miodem i migdałami – jak go serwować?

Taki ser zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Najlepiej podawać w formie przekąski na oddzielnych talerzykach. Aby ładniej prezentował się na talerzu, do dekoracji można wykorzystać również orzechy włoskie albo rodzynki. A wy w jakiej formie lubicie spożywać go najbardziej?