Zamknij
Burgery sojowe
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad? Sprawdź, jak zrobić wegetariańskie burgery sojowe. Czeka cię prawdziwa kulinarna uczta.

Soja ze względu na swoje liczne właściwości jest chętnie wykorzystywana w kuchni. Dużą popularnością cieszy się przyrządzone na jej bazie mleko. Możesz z niej zrobić również smaczne kotlety albo klopsiki. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić pyszne burgery sojowe, które mogą stanowić doskonałą alternatywę dla mięsnych przysmaków.

Burgery sojowe – łatwy przepis

Wykonanie burgerów sojowych jest naprawdę łatwe nawet dla osób, które na co dzień nie spędzają zbyt wiele czasu w kuchni. To idealna propozycja kulinarna, jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej. Możesz być pewny, że ten prosty z przepis z pewnością zagości na półce twoich ulubionych receptur.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    30 min

  • Dla ilu osób

    dla 4 osób

Składniki

Składnik
250 g ugotowanej soi
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
bazylia
tymianek
pęczek natki pietruszki
2 małe cebule
pół szklanki płatków owsianych
150 g bułki tartej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.
  2. Ugotowaną soję mielimy, a następnie łączymy ją w misce z podsmażoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszki.
  3. Dodajemy do tego płatki owsiane, bułkę tartą, wbijamy jajko i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą, gęstą masę.
  4. Wszystko przyprawiamy do smaku.
  5. Z masy formujemy jednakowej wielkości burgery, które smażymy na patelni z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Burgery sojowe – jak je serwować?

Takie burgery smakują wybornie w zestawieniu z dipem czosnkowym lub pomidorowym. Warto również podawać je z warzywną surówką. Dla lepszego smaku możesz także posypać je ziarnami słonecznika lub sezamem. Lubicie burgery w takim wydaniu?