Zamknij
Burger z buraków
fot. Shutterstock

Uwielbiasz burgery? Sięgnij po ich wegetariańską odsłonę. Podpowiadamy, jak przyrządzić popularne fast foody z... buraków.

Buraki są chętnie wykorzystywane w kuchni ze względu na swoje liczne właściwości smakowe i odżywcze. Idealnie nadają się robienia różnych przetworów. Możesz z nich przyrządzić także chrupiące frytki, ciasto lub delikatne puree do obiadu. Tym razem zaskoczymy cię oryginalnym przepisem na burgery z buraków. Taki przysmak to znakomity zamiennik tradycyjnych fast foodów i jednocześnie smaczna propozycja obiadowa dla osób, będących na diecie wegetariańskiej.

Burger z buraków – najlepszy przepis

Burger z buraków idealnie sprawdzi się jako szybki obiad po pracy lub przekąska na domówce. Ten unikalny przepis z pewnością zachwyci twoją rodzinę i znajomych. Do wykonania burgerów potrzebne ci będą młode warzywa o gładkiej skórce i bez widocznych przebarwień. Ich smak warto przełamać aromatycznymi przyprawami.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
4 buraki
ziarna słonecznika (ok. 150 g)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 torebki ryżu
150 g bułki tartej
natka pietruszki
marchew
cebula
pieprz
czosnek (przyprawa)
sól
bazylia
oregano

Sposób przygotowania

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  3. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.
  4. Marchewkę, myjemy obieramy i również ścieramy na tarce.
  5. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  6. Do miski wsypujemy ugotowany wcześniej ryż, dodajemy warzywa, bułkę tartą, ziarna słonecznika, łyżkę oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Całość przyprawiamy do lepszego smaku.
  8. Z gotowej masy formujemy burgery, a następnie układamy je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem
  9. Burgery pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Burgery z buraków – jak podawać?

Burgery z buraków idealnie smakują z dodatkiem różnych warzywnych surówek. Możesz polać je również ulubionymi sosami. Takie wegetariańskie danie jest nie tylko pożywne, ale również zdrowe.

W burakach znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, cynk czy potas. Są również cennym źródłem witaminy A, K, C i E oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Skusicie się na takie burgery?