Oceń
Uwielbiasz burgery? Sięgnij po ich wegetariańską odsłonę. Podpowiadamy, jak przyrządzić popularne fast foody z... buraków.
Buraki są chętnie wykorzystywane w kuchni ze względu na swoje liczne właściwości smakowe i odżywcze. Idealnie nadają się robienia różnych przetworów. Możesz z nich przyrządzić także chrupiące frytki, ciasto lub delikatne puree do obiadu. Tym razem zaskoczymy cię oryginalnym przepisem na burgery z buraków. Taki przysmak to znakomity zamiennik tradycyjnych fast foodów i jednocześnie smaczna propozycja obiadowa dla osób, będących na diecie wegetariańskiej.
Burger z buraków – najlepszy przepis
Burger z buraków idealnie sprawdzi się jako szybki obiad po pracy lub przekąska na domówce. Ten unikalny przepis z pewnością zachwyci twoją rodzinę i znajomych. Do wykonania burgerów potrzebne ci będą młode warzywa o gładkiej skórce i bez widocznych przebarwień. Ich smak warto przełamać aromatycznymi przyprawami.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
50 min
- Dla ilu osób
dla 6 osób
Składniki
Składnik |
---|
4 buraki |
ziarna słonecznika (ok. 150 g) |
4 łyżki oliwy z oliwek |
2 torebki ryżu |
150 g bułki tartej |
natka pietruszki |
marchew |
cebula |
pieprz |
czosnek (przyprawa) |
sól |
bazylia |
oregano |
Sposób przygotowania
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.
- Marchewkę, myjemy obieramy i również ścieramy na tarce.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do miski wsypujemy ugotowany wcześniej ryż, dodajemy warzywa, bułkę tartą, ziarna słonecznika, łyżkę oliwy z oliwek i wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość przyprawiamy do lepszego smaku.
- Z gotowej masy formujemy burgery, a następnie układamy je na blaszce do pieczenia przykrytej papierem
- Burgery pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.
Burgery z buraków – jak podawać?
Burgery z buraków idealnie smakują z dodatkiem różnych warzywnych surówek. Możesz polać je również ulubionymi sosami. Takie wegetariańskie danie jest nie tylko pożywne, ale również zdrowe.
W burakach znajdziemy wiele składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, cynk czy potas. Są również cennym źródłem witaminy A, K, C i E oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie tych warzyw pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz reguluje gospodarkę wodną organizmu. Skusicie się na takie burgery?
Ocen artykuł