Zamknij
Bułeczki jogurtowe
fot. Shutterstock

Masz ochotę na szybką, a jednocześnie pyszną przekąskę? Podpowiadamy, jak zrobić puszyste bułeczki jogurtowe.

Jogurt to idealna opcja na rozpoczęcie dnia. Doskonale sprawdza się zarówno jako samodzielny przysmak, jak i składnik różnych sałatek, sosów i ciast. Tym razem podpowiemy ci, jak przyrządzić z niego pyszne bułeczki, które zaskakują swoją lekką konsystencją i delikatnym smakiem.

Bułeczki jogurtowe – sprawdzony przepis

Bułeczki jogurtowe przyrządzisz błyskawicznie. W dodatku do tego przepisu nie potrzebujesz wyszukanych produktów. Większość z nich z pewnością posiadasz w swojej kuchni. Takie bułeczki to idealna opcja na pyszny deser dla rodziny lub znajomych. Z pewnością pokochasz ten smak od pierwszego spróbowania.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia amerykańska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
pół kilograma mąki pszennej
szklanka jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji
7 g suchych drożdży
150 ml mleka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy jogurt naturalny oraz dodajemy pozostałe produkty.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość.
  3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, z których formujemy okrągłe, jednakowej wielkości bułeczki.
  4. Następnie posypujemy je ziarnami słonecznika.
  5. Wszystkie bułki układamy na blaszce i pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza, aż nabiorą pięknego, złocistego kolorytu.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Bułeczki jogurtowe – jak je serwować?

Bułeczki w takim wydaniu to doskonały pomysł na pierwsze i drugie śniadanie. Idealnie komponują się z ciepłym mlekiem lub gorącą czekoladą. Sprawdzą się również jako smaczna przekąska podczas spotkania ze znajomymi lub w czasie niedzielnego relaksu przy jesiennej, aromatycznej herbacie. Skusicie się na taki przysmak?