Zamknij
Bruschetta z awokado
fot. Shutterstock

Masz ochotę na pyszną przekąskę? Chrupiąca bruschetta z dodatkiem awokado smakuje wyśmienicie. W dodatku jej przyrządzenie zajmuje tylko chwilę.

Niedługo andrzejki, więc jeśli planujesz z tej okazji domówkę, już teraz warto pomyśleć o imprezowych przekąskach. Bruschetta sprawdzi się w tym przypadku idealnie. Ten włoski przysmak zawojował branżę kulinarną. Jest chętnie serwowany w restauracjach, a teraz najwyższy czas, aby przyrządzić go również w swojej kuchni. Bruschettę możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Tym razem podpowiemy ci przepis na jej nową wersję z dodatkiem awokado.

Bruschetta z awokado – łatwy przepis

Bruschetta w takim wydaniu idealnie sprawdzi się na domówkę lub jako lekka przekąska między posiłkami. Połączenie chrupiącego pieczywa z nutą awokado tworzy unikalną kombinację smaków, która z pewnością zachwyci wszystkich twoich domowników i gości.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia włoska

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 8 osób

Składniki

Składnik
1 awokado
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 bagietka
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
listki bazylii
pieprz ziołowy
sól
zioła prowansalskie
łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Z awokado pozbywamy się pestki, a miąższ umieszczamy w misce i dokładnie rozcieramy widelcem.
  2. Dodajemy do niego jogurt naturalny, starte ząbki czosnku oraz odrobinę soku z cytryny, a następnie wszystko delikatnie mieszamy.
  3. Bagietkę kroimy w cienkie plastry.
  4. Oliwę z oliwek przyprawiamy do smaku, a następnie smarujemy nią bułeczki.
  5. Kromki wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza.
  6. Po wyjęciu smarujemy je pastą z awokado i na koniec dekorujemy listkiem bazylii oraz natką pietruszki.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Bruschetta z awokado – właściwości odżywcze

Bruschetta w takiej odsłonie to smaczna i lekka przekąska. Warto po nią sięgać m.in. ze względu na awokado, które jest źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Owoc ten pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi. Zawiera również błonnik, który wpływa pozytywnie na procesy trawienne. Ponadto spożywanie awokado jest zalecane w takich dolegliwościach jak ból brzucha czy problemy z żołądkiem. Lubicie przekąski w takim wydaniu?