Zamknij
Brownie z buraków
fot. Shutterstock

Brownie z buraków – taka kombinacja może wywołać z początku zdziwienie, ale jest pewne, że jeśli raz sięgniesz po taki deser, to zagości on w twoim menu już na stałe. Ciasto zaskakuje swoim delikatnym, wyjątkowym smakiem. Jak zrobić buraczane brownie? Oto sprawdzony przepis.

Ciasta z warzywami na dobre zadomowiły się w naszych kuchniach. Buraki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych, które są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Dlaczego więc nie wykorzystać ich znakomitych właściwości, aby przyrządzić oryginalny deser dla całej rodziny? Z powodzeniem można zastosować je nie tylko jako dodatek do dań obiadowych, ale również pysznych wypieków.

Brownie z buraków – fit deser dla każdego

Brownie z buraków to idealna opcja na deser dla osób, które lubią bawić się smakami i eksperymentować w kuchni. Jeżeli znudziło ci się brownie w tradycyjnym wydaniu, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Do ciasta staraj się wybierać warzywa średniej wielkości o gładkiej, jednolitej powierzchni. Pamiętaj, że to właśnie przede wszystkim od ich smaku będzie zależał twój udany kulinarny debiut.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    50 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
4 buraki średniej wielkości
300 g mąki
3 jajka
tabliczka gorzkiej ciemnej czekolady
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Buraki dokładnie myjemy i obieramy, po czym gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez ok. 30-40 min. do momentu, aż staną się miękkie.
  2. Po ugotowaniu warzywa kroimy na mniejsze części i dokładnie blendujemy.
  3. Do średniej wielkości naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier i delikatnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy.
  4. Na koniec wlewamy zblendowane wcześniej buraki i dokładnie mieszamy.
  5. W małym rondelku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę i po wystygnięciu wlewamy do mieszanki warzywnej.
  6. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji i wylewamy na blachę.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Celsjusza i pieczemy przez ok. pół godziny.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Brownie z buraków bezglutenowe

Dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu, dobrym pomysłem będzie alternatywna wersja brownie z buraków. W tym przypadku mąkę pszenną możemy zamienić na bezglutenową i dodać ją w takiej samej ilości. Reszta składników pozostaje bez zmian. Aby nasze ciasto jeszcze lepiej prezentowało się na stole, można udekorować je kawałkami czekolady lub np. posypać migdałami. Kto ma ochotę na pyszny deser?