Zamknij
Bigos z młodej kapusty z 5 składników - babciny przepis
fot. Shutterstock

Choć przygotowanie bigosu wydaje się skomplikowane, w rzeczywistości jest banalnie proste. Zwłaszcza z tego babcinego przepisu.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    70 min

  • Dla ilu osób

    dla 6 osób

Składniki

Składnik
2 główki młodej kapusty
2 pęczki kopru
1/2 kg wędzonych żeberek
Cebula
100 g koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia
Łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

  1. Kapustę płuczemy i siekamy. Następnie wrzucamy ją na wrzącą wodę i parzymy około 30 minut.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
  3. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę mięso i smażymy do zarumienienia. 
  4. Kapustę odcedzamy i wrzucamy jeszcze raz do garnka. Dodajemy do niej zawartość patelni i koncentrat, doprawiamy do smaku, a następnie dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
  5. Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a gdy już będzie gorący, dodajemy do niego mąkę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
  6. Zasmażkę dodajemy do kapusty, wrzucamy też posiekany koper i wszystko razem dusimy jeszcze około 5 minut. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Młoda kapusta - co można z niej przygotować?

Młoda kapusta to jedno z sezonowych warzyw, które warto wprowadzić do swojego menu w okresie wiosenno-letnim. Można z niej przygotować wiele pysznych potraw, począwszy od tradycyjnego kapuśniaku z młodej kapusty, przez gołąbki z młodej kapusty, aż po dodatki do potraw takie jak surówka z młodej kapusty

Przepisy z młodej kapusty nie muszą być wyłącznie tradycyjne. Możecie przyrządzić także pyszną włoską zupę minestrone z młodą kapustą. No i oczywiście rewelacyjny bigos, na który przepis znajdziecie wyżej. Co jeszcze powinniście o nim wiedzieć?  

Bigos z młodej kapusty - do czego dodawać?

Bigos z młodej kapusty rewelacyjnie sprawdza się jako samodzielne danie. Możecie go jeść ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami z koperkiem. To jednak też doskonały dodatek do innych potraw.

Jak każda kapusta zasmażana również wiosenny bigos świetnie komponuje się z kotletem schabowym. Można podawać go także z grillowaną karkówką oraz gotowaną wołowiną. 

Bigos z młodej kapusty - jak przechowywać?

Gdy już przygotujecie bigos z młodej kapusty, warto zastanowić się nad jego przechowywaniem. Tu macie aż trzy różne opcje.

Najpopularniejszą z nich jest przechowywanie zawekowanego bigosu w słoikach. Wystarczy włożyć gorącą kapustę do naczyń i je zakręcić. Następnie odstawiamy je do gorącej wody do góry dnem na około 5 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki i ponownie do góry dnem odstawiamy je na blacie do ostygnięcia. W ten sposób możecie przechowywać swoje danie w lodówce nawet kilka tygodni. 

Jeżeli zależy wam na tym, żeby przechować bigos przez dzień lub dwa wystarczy, że włożycie go do hermetycznie zamykanego pojemnika i wstawicie do chłodziarki. W takiej formie wytrzyma do 3 dni.

Bigos z młodej kapusty można również zamrozić. W tym celu należy umieścić go w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych. W taki sposób możecie go przechować nawet do 6 miesięcy. 

Zobacz także:  Kuchnia polska. Poznaj łatwe przepisy na tradycyjne polskie dania

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?