Zamknij

Bigos wielkanocny - przepis na pyszne staropolskie danie

02.03.2021
Aktualizacja: 02.03.2021 13:42
bigos wielkanocny przepis
fot. Shutterstock

Bigos jest jednym z najbardziej tradycyjnych polskich dań, więc w Święta Wielkanocne prawdopodobnie znajdzie się na stołach w większości domów. Jak zrobić dobry bigos wielkanocny?

Bezsprzeczny fakt - każda gospodyni robi bigos odrobinę inaczej, a samych przepisów na to danie jest naprawdę dużo. Warto jednak wiedzieć, że smak tej potrawy zależy od proporcji, w jakich wykorzystamy składniki. A one zależą głównie od naszych preferencji, najważniejszym wskaźnikiem jest to, że bigos na Święta Wielkanocne musi być po prostu smaczny. 

Zobacz także: Bigos na Wigilię – przygotowanie krok po kroku

Bigos wielkanocny - kilka słów o historii  

Historia polskiego bigosu liczy sobie kilkaset lat. Pierwsze wzmianki o bigosie, które znajdują się w „Compendium Ferculorum” Stanisława Czernieckiego z 1682 r. czy „Kucharzu Doskonałym” Wojciecha Wielądko z 1783 r. mówią o potrawie, w której nie ma… kapusty! Czy to w ogóle możliwe? Owszem, ale w tym przepisie skupimy się na przygotowaniu dobrego bigosu wielkanocnego z kapustą. 

Zobacz także: 4 zdrowe przepisy na młodą kapustę - co można z niej zrobić?

Składniki na dobry bigos wielkanocny 

Do bigosu potrzebujesz:  

  • 1,5 kg kapusty kiszonej, 
  • 1 główkę świeżej kapusty, 
  • 300 g wołowiny, 
  • 300 g wieprzowiny, 
  • 250 g wędzonej kiełbasy,  
  • 200 g wędzonego boczku, 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 6 jagód jałowca, 
  • 1 dużą cebulę, 
  • 1 marchewkę, 
  • 60 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej borowików), 
  • 8 sztuk śliwek suszonych, 
  • garść rodzynek, 
  • 1-2 łyżeczki kminku, 
  • sól i pieprz, 
  • 2-3 łyżki oleju. 

Zobacz także: Polska kuchnia w nowej odsłonie. Wypróbuj nasz przepis na bigos z cukinii

Przepis na bigos wielkanocny - smacznie i prosto 

Przygotowanie bigosu wielkanocnego będzie trwać trzy dni.  

  1. W pierwszym dniu pokrój kapustę kiszoną, a świeżą poszatkuj. Następnie wszystko włóż do garnka. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz jałowiec. Obierz marchewkę i zetrzyj ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka dolej wody i gotuj bigos. Gdy się zacznie gotować, zmniejsz ogień. Gotuj do momentu aż kapusta będzie miękka. Podczas gotowania dodaj grzyby. Wcześniej możesz je namoczyć. Wolne gotowanie zakończ po około dwóch godzinach.  
  2. Na drugi dzień pokrój wołowinę i wieprzowinę w kostkę. Obsmaż mięso na oliwie i dodaj do bigosu wraz ze śliwkami, ewentualnie rodzynkami, podlej winem i gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny.  
  3. W trzecim dniu powoli gotuj bigos, dodając do niego cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną razem z boczkiem i pokrojoną kiełbasą. Wszystko gotuj przez około dwie godziny. Na samym końcu potrawę dopraw kminkiem, solą i pieprzem.  

Pamiętaj, że bigos wielkanocny będzie najsmaczniejszy, gdy wielokrotnie go odgrzejesz i schłodzisz. Tak przygotowane danie można jeść przez kilka dni. A nadwyżkę zamroź.