Oceń
Masz ochotę na słodką, świąteczną przekąskę? Wypróbuj przepis na pierniki bezglutenowe. Ich wyjątkowy, korzenny smak cię zachwyci.
Do świąt pozostało już niewiele czasu, dlatego warto zajrzeć na półkę ze swoimi przepisami lub poszukać inspiracji w internecie na pyszne smakołyki. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego menu bez pierników. Te chrupiące ciasteczka to jeden z ulubionych przysmaków dzieci i dorosłych. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić je bez dodatku glutenu.
Bezglutenowe pierniki – sprawdzony przepis
Jeżeli nie tolerujesz glutenu, to te ciasteczka będą dla ciebie idealne. Są bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu, a przy tym smakują wyśmienicie. Aby wzbogacić ich smak, dodamy do nich odrobinę miodu oraz intensywną przyprawę korzenną. Dzięki niej twój dom wypełni się przepięknym, świątecznym aromatem.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 20 osób
Składniki
Składnik |
---|
0,5 kg mąki bezglutenowej |
0,5 kostki masła |
łyżeczka sody oczyszczonej |
2 jajka |
2 łyżeczki przyprawy korzennej |
0,5 szklanki miodu |
0,5 szklanki ksylitolu |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz odrobinę przyprawy korzennej.
- W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem. Dodajemy miód, jajka oraz sypkie składniki i wszystko dokładnie miksujemy.
- Ciasto wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Po upływie tego czasu musimy rozwałkować je na cienki placek, z którego następnie wycinamy foremkami różne kształty.
- Pierniczki układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.
Pierniczki bez glutenu – jak je dekorować?
Lista pomysłów na dekorację takich pierników jest bardzo długa. Możesz ozdobić je lukrem lub kolorową posypką do ciast i deserów. Doskonale smakują również oblane polewą z białej lub ciemnej czekolady. Pamiętaj, aby pierniki przechowywać w chłodnym miejscu i w szczelnie zamkniętym pojemniku, dzięki temu zachowają swój znakomity smak i aromat na dłużej. A jakie są wasze ulubione świąteczne ciastka?
Ocen artykuł