Zamknij
Bataty w panierce - szybki przepis. Jakie dodatki do nich dobrać?
fot. Shutterstock

Bataty w panierce to zachcianka, na którą wszyscy możemy sobie pozwolić. Zobaczcie, jak błyskawicznie przyrządzić je we własnym domu.

Obiad
  • kuchnia

    Inna

  • Czas przyg.

    15 min

  • Dla ilu osób

    dla 1 osoby

Składniki

Składnik
200 g batata
1 jajko
1 łyżka mąki kukurydzianej
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma
olej do smażenia (może być też oliwa z oliwek)
20 g parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Batata kroimy na frytki lub ścieramy i formujemy z niego placuszki - w zależności od tego, jaki kształt chcemy uzyskać. 
  2. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego przyprawy i w tym maczamy batata.
  3. Następnie obtaczamy warzywo w mące.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy frytki lub placuszki. 
  5. Po wyjęciu na talerz posypujemy je parmezanem. 
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Frytki z batatów w panierce - dodatki

Ten przepis możecie dowolnie modyfikować. Dzięki temu możecie przyrządzić z niego frytki z batatów lub właśnie takie panierowane placuszki jak na zdjęciu. 

Żeby uzupełnić smak panierowanych batatów, warto postawić na odpowiednie dodatki. Najlepiej pod tym względem sprawdzą się: domowy ketchup, sos czosnkowy, sos żurawinowy, ketchup z cukinii, sos aioli czy chociażby śliwki w occie

Warto też sięgnąć po różnego rodzaju warzywa - przede wszystkim świeże w okresie, gdy dostępne są nowalijki. Śmiało jednak możecie wybrać też ogórki kiszone, kapustę kiszoną czy wszelkiego rodzaju surówki, np. colesław. Z panierowanymi batatami rewelacyjnie będą komponować się również: ser kozi, szynka parmeńska, suszone pomidory oraz oscypek. 

Zobacz także:  Sałatka z kozim serem na 5 różnych sposobów. Wybierz składniki idealne dla siebie

Bataty - właściwości

Bataty to warzywa, które warto włączyć do swojej diety. Wszystko dzięki ich cennym właściwościom: 

  • są naturalnym przeciwutleniaczem,
  • mają dużą zawartość minerałów, przede wszystkim magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz żelaza,
  • są bogate w witaminy C, B, E i kwas foliowy, 
  • mają dużą zawartość beta-karotenu,
  • działają antyrakowo i zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych w pęcherzu, piersiach, jelicie grubym oraz nerkach, 
  • mają niski indeks glikemiczny, w związku z czym świetnie sprawdzają się w diecie diabetyków i przy insulinooporności.

Zobacz także:  Jak przygotować bataty? 3 sposoby na słodkie ziemniaki gotowane, pieczone i grillowane