Zamknij

Barszcz wielkanocny - jak zrobić?

04.03.2021
Aktualizacja: 04.03.2021 13:31
Pyszny barszcz czerwony.
fot. Shutterstock

Barszcz wielkanocny to delikatniejsza i prostsza forma tradycyjnego żuru, dlatego też nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Jak przygotować pyszny barszcz biały wielkanocny, a jak barszcz czerwony wielkanocny?

Czym byłoby wielkanocne śniadanie bez wielkanocnego barszczu? Barszcz wielkanocny przygotowany w tradycyjny sposób, pełen pysznej kiełbasy, jajek i chrzanu, to absolutna konieczność. Pokazujemy przepisy na najlepszy barszcz wielkanocny biały i barszcz czerwony wielkanocny. 

Zobacz także: Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Wypróbuj te tradycyjne receptury

Barszcz biały wielkanocny - przepis Ewy Wachowicz 

Składniki: 

  • sześć białych kiełbas, 
  • zakwas, 
  • jedna cebula, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • jedna łyżka masła, 
  • jeden kapelusz suszonego prawdziwka, 
  • liść laurowy, 
  • kilka ziaren czarnego pieprzu, 
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 
  • jedna łyżka majeranku, 
  • oliwa do smażenia, 
  • jajka przepiórcze, 
  • natka pietruszki. 

Przygotowywanie barszczu wielkanocnego białego rozpoczynamy od zgromadzenia potrzebnych składników i zorganizowania sobie stanowiska pracy. 

Zobacz także: Barszcz ukraiński na święta. Odkryj smak tej zupy na nowo!

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle w głębokim garnku i dodaj do niej posiekany czosnek. Uważaj, żeby się nie zarumienił zbyt mocno i podlej go około od półtora do dwóch litrów zimnej wody. 
  2. Następnie wrzuć kapelusz podgrzybka, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu czarnego i suszony majeranek. 
  3. Dodaj białą kiełbasę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu. 
  4. Obgotowaną kiełbasę wyjmij z garnka i odłóż do przestygnięcia. 
  5. Następnie do garnka wlej zakwas w takiej ilości, żeby zupa była odpowiednio gęsta oraz kwaśna i dalej gotuj. 
  6. Pokrojoną w plastry kiełbasę podsmaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. 
  7. Otrzymany barszcz wielkanocny przecedź, dopraw solą i pieprzem. Podaj z dodatkiem kiełbasy, jajkiem przepiórczym ugotowanym na twardo i posyp świeżą natką pietruszki. 

Barszcz czerwony wielkanocny 

Składniki: 

  • 100 g suszonych grzybów, 
  • włoszczyzna (bez kapusty), 
  • dwa liście laurowe, 
  • pięć ziaren ziela angielskiego, 
  • pięć ziaren pieprzu, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • natka pietruszki, 
  • zakwas z buraków, 
  • cukier, 
  • sól, 
  • pół cytryny. 

Zakwas: 

  • jeden kilogram czerwonych buraków, 
  • trzy litry wody, 
  • jedna łyżeczka kminku, 
  • 30 g korzenia chrzanu, 
  • jedna główka czosnku, 
  • trzy łyżeczki soli, 
  • szczypta cukru, 
  • jedna kromka chleba razowego. 

Zanim zaczniesz gotować wielkanocny barszcz czerwony, przygotuj niezbędne składniki i stanowisko pracy. 

Zobacz także: Jak przygotować zakwas buraczany? Poznaj najlepszy przepis

Sposób przygotowania: 

  1. Obierz i pokrój na kawałki buraki. Zalej je letnią, przegotowaną wodą oraz dodaj kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas przykryj i odstaw na trzy do sześciu dni. 
  2. Przygotuj wywar z wcześniej namoczonych grzybów i warzyw. Dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Ugotuj i przecedź. 
  3. Czosnek wyciśnij przez praskę, a uzyskany z niego sok wlej bezpośrednio do zupy. Pod koniec gotowania, czosnek umieszczony w gazie możesz zanurzyć w wywarze dla pełniejszego smaku. 
  4. Następnie dolej zakwas i przypraw cukrem, solą i sokiem z cytryny tak, aby barszcz wielkanocny był słodko-kwaśny. 
  5. Tak otrzymany barszcz czerwony wielkanocny podgrzej, uważając, aby się nie zagotował. 
  6. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.