Zamknij

Baranek z masła - jak zrobić baranka na stół wielkanocny?

01.03.2021
Aktualizacja: 01.03.2021 10:40
baranek wielkanocny z masła
fot. Shutterstock

Baranek wielkanocny z masła to jeden z symboli tych świąt. Baranek z masła może być poświęcony w koszyczku razem z pokarmem, a później służyć jako ozdoba świątecznego stołu. Jego wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Samodzielne wykonanie wielkanocnego baranka może być świetną zabawą zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Aby przygotować baranka z masła, nie potrzebujesz wielu rzeczy - poniżej przeczytasz, co będzie ci potrzebne i w jaki sposób zrobić maślaną figurkę na wielkanocny stół. 

Zobacz także: Symbole wielkanocne - ich znaczenie w kulturze
 

Baranek z masła - co jest potrzebne do jego wykonania? 

Wykonanie baranka z masła jest bardzo proste. 

Przygotuj: 

  • formę do baranka wielkanocnego, 
  • masło, 
  • rzeżuchę,
  • liście bukszpanu, 
  • ziarenka pieprzu, 
  • pieprz i sól. 

Formę do baranka wielkanocnego kupisz w sklepach z akcesoriami kuchennymi lub na świątecznym jarmarku. Nie musi być duża - wystarczy, że zmieści się w niej połowa kostki masła.  

Zobacz także: Tradycyjne, sprawdzone potrawy na Wielkanoc 2020
 

Baranek z masła - jak zrobić? 

Zobacz, że nie ma nic prostszego. 

  1. Najpierw przygotuj masło. Nieco wcześniej wyciągnij je z lodówki - powinno być jeszcze chłodne, ale plastyczne. Foremkę na baranka sparz we wrzątku - włóż formę do gorącej wody na kilka minut, a następnie namocz ją w zimnej wodzie przez kilka godzin. 
  2. Po upływie tego czasu wyjmij foremkę z wody i nie czekając aż wyschnie, posyp solą. Dzięki temu, że wetrzesz sól w foremkę, masło nie będzie do niej przywierać, a baranek wielkanocny z masła będzie jeszcze smaczniejszy. 
  3. Wsmaruj masło w obie połówki formy, dokładnie wypełniając zagłębienia. Następnie złóż obie połówki, dociśnij i usuń nadmiar masła. Formę włóż do lodówki na kilka godzin i zaczekaj, aż baranek stężeje.  
  4. Kiedy masło w formie stwardnieje, otwórz ją i delikatnie wyjmij ozdobę. Baranek z masła jest gotowy. Teraz z ziarenek pieprzu możesz zrobić mu oczy, a z liści bukszpanu - uszy. Figurka będzie się ładnie prezentować na talerzu udekorowanym rzeżuchą. 

Zobacz także: 4 pyszne i oryginalne przystawki na wielkanocny stół. Która posmakuje ci najbardziej?

Baranek z masła bez formy - jak zrobić? 

Jeśli masz zdolności plastyczne, możesz wykonać baranka wielkanocnego z masła, nie używając w tym celu specjalnej formy. Jak to zrobić? 

  1. Wyjęte wcześniej z lodówki masło przekrój na pół i uformuj tułów figurki (możesz sobie pomóc nożem). Następnie z mniejszego kawałka tłuszczu ulep głowę i uszy baranka. 
  2. Za pomocą wykałaczki lub drewnianego patyczka postaraj się uformować wełnę pokrywającą tułów baranka - dzięki temu figurka będzie wyglądać bardziej realistycznie. 
  3. Na koniec w miejsce oczu wetknij ziarenka pieprzu. Gotowego baranka z masła postaw na udekorowanym talerzu i połóż na wielkanocnym stole.