Oceń
Szukasz przepisu na baranka wielkanocnego? Zastanawiasz się, jakie składniki będą do niego potrzebne? Nie wiesz, jak upiec baranka w foremce? Przedstawiamy wszystkie niezbędne informacje.
Baranek to bez wątpienia jest to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego świąteczny koszyczek, czy udekorowany do niedzielnego śniadania stół. Można kupić go w sklepie lub upiec samodzielnie.
Zobacz także: Malowanie jajek - jak łatwo i szybko zabarwić jajka na Wielkanoc?
Baranek wielkanocny - przepis i przygotowanie
Sposobów na upieczenie baranka jest wiele. Można w tym celu wykorzystać ciasto drożdżowe, ucierane czy biszkoptowe. W każdym z nich konieczne jest jednak posiadanie właściwej formy, aby twój wypiek miał kształt baranka, musisz zaopatrzyć się w taką brytfankę. W okresie przedświątecznym można je dostać w wielu sklepach. Występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu możesz upiec zarówno maleńkiego, jak i całkiem dużego baranka. Osoby posiadające umiejętności artystyczne mogą również spróbować ulepić go samodzielnie, uda się to jednak jedynie z ciasta o gęstej, zwartej konsystencji (np. drożdżowego).
Kolejną ważną kwestią jest przygotowanie wszystkich składników. Warto zrobić to wcześniej, ponieważ aby wypiek się udał, zazwyczaj powinny być one w temperaturze pokojowej, a nie wyjęte bezpośrednio z lodówki. Następnie należy znaleźć odpowiedni przepis na baranka wielkanocnego.
Zobacz także: Kwiatki na Wielkanoc - które z nich wybrać na świąteczny stół?
Jak zrobić baranka wielkanocnego z ciasta?
Ten przepis jest prosty i szybki, uda się nawet osobom, które nie mają sprawy w pieczeniu. Czas jego wykonania, łącznie z pieczeniem, to mniej niż godzina. Na dodatek nie wymaga użycia miksera. Oto idealny przepis na baranka wielkanocnego z formy o pojemności ok. 1 l.
Niezbędne składniki:
- 150 g masła,
- 150 g drobnego cukru (lub cukru pudru),
- 150 g mąki pszennej,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 100 g śmietany 12 proc.,
- starta skórka z cytryny + kilka kropli cytrynowego olejku do pieczenia.
Sposób wykonania:
- Roztopione masło połącz z cukrem, śmietaną i cytryną.
- Następnie wymieszaj z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Wystarczy zmieszać je delikatnie łyżką lub rózgą do ciasta, aż do połączenia się składników. Masa nie musi być całkowicie jednolita.
- Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wstaw do nagrzanego na 160 st. C. piekarnika.
- Piecz przez ok. 40 minut.
Zobacz także: Puszysta babka z majonezem - przepis na Wielkanoc i nie tylko
Przepis na baranka wielkanocnego drożdżowego
Ciasto drożdżowe jest nieco bardziej wymagające i pracochłonne, za to upieczony z niego baranek wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki cukru,
- odrobina oleju.
Sposób wykonania:
- Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i 1/3 mąki, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut.
- W tym czasie zmieszaj ze sobą pozostałe składniki.
- Dodaj powstały rozczyn drożdżowy i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Żeby łatwo odchodziło od ręki, najczęściej trzeba je wyrabiać kilkanaście minut.
- Następnie przełóż ciasto do formy i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C. i włóż do niego brytfankę. Piecz przez 30 min.
- Po ostygnięciu możesz udekorować baranka cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Z bakalii możesz również zrobić mu oczy.
Te przepisy na baranki wielkanocne sprawdzą się również, jeśli chcesz upiec ciasto w kształcie zajączków, kurczaczków lub tradycyjną babkę.
Oceń artykuł