Zamknij

Baranek wielkanocny - przepis na najlepszego baranka z ciasta

06.03.2021
Aktualizacja: 06.03.2021 23:16
Wielkanocny baranek to popularna ozdoba stołu.
fot. Shutterstock

Szukasz przepisu na baranka wielkanocnego? Zastanawiasz się, jakie składniki będą do niego potrzebne? Nie wiesz, jak upiec baranka w foremce? Przedstawiamy wszystkie niezbędne informacje.

Baranek to bez wątpienia jest to jeden z najważniejszych symboli Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego świąteczny koszyczek, czy udekorowany do niedzielnego śniadania stół. Można kupić go w sklepie lub upiec samodzielnie. 

Zobacz także: Malowanie jajek - jak łatwo i szybko zabarwić jajka na Wielkanoc?

Baranek wielkanocny - przepis i przygotowanie 

Sposobów na upieczenie baranka jest wiele. Można w tym celu wykorzystać ciasto drożdżowe, ucierane czy biszkoptowe. W każdym z nich konieczne jest jednak posiadanie właściwej formy, aby twój wypiek miał kształt baranka, musisz zaopatrzyć się w taką brytfankę. W okresie przedświątecznym można je dostać w wielu sklepach. Występują w różnych rozmiarach, dzięki czemu możesz upiec zarówno maleńkiego, jak i całkiem dużego baranka. Osoby posiadające umiejętności artystyczne mogą również spróbować ulepić go samodzielnie, uda się to jednak jedynie z ciasta o gęstej, zwartej konsystencji (np. drożdżowego). 

Kolejną ważną kwestią jest przygotowanie wszystkich składników. Warto zrobić to wcześniej, ponieważ aby wypiek się udał, zazwyczaj powinny być one w temperaturze pokojowej, a nie wyjęte bezpośrednio z lodówki. Następnie należy znaleźć odpowiedni przepis na baranka wielkanocnego. 

Zobacz także: Kwiatki na Wielkanoc - które z nich wybrać na świąteczny stół?

Jak zrobić baranka wielkanocnego z ciasta? 

Ten przepis jest prosty i szybki, uda się nawet osobom, które nie mają sprawy w pieczeniu. Czas jego wykonania, łącznie z pieczeniem, to mniej niż godzina. Na dodatek nie wymaga użycia miksera. Oto idealny przepis na baranka wielkanocnego z formy o pojemności ok. 1 l. 

Niezbędne składniki: 

  • 150 g masła, 
  • 150 g drobnego cukru (lub cukru pudru), 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 60 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 jajka, 
  • 100 g śmietany 12 proc., 
  • starta skórka z cytryny + kilka kropli cytrynowego olejku do pieczenia. 

Sposób wykonania: 

  1. Roztopione masło połącz z cukrem, śmietaną i cytryną. 
  2. Następnie wymieszaj z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Wystarczy zmieszać je delikatnie łyżką lub rózgą do ciasta, aż do połączenia się składników. Masa nie musi być całkowicie jednolita.  
  3. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wstaw do nagrzanego na 160 st. C. piekarnika.  
  4. Piecz przez ok. 40 minut. 

Zobacz także: Puszysta babka z majonezem - przepis na Wielkanoc i nie tylko

Przepis na baranka wielkanocnego drożdżowego 

Ciasto drożdżowe jest nieco bardziej wymagające i pracochłonne, za to upieczony z niego baranek wygląda bardzo efektownie i doskonale smakuje.  

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłego mleka, 
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych, 
  • 1 jajko, 
  • 1/4 szklanki cukru, 
  •  odrobina oleju. 

Sposób wykonania: 

  1. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, cukrem i 1/3 mąki, a następnie przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut.  
  2. W tym czasie zmieszaj ze sobą pozostałe składniki.  
  3. Dodaj powstały rozczyn drożdżowy i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Żeby łatwo odchodziło od ręki, najczęściej trzeba je wyrabiać kilkanaście minut.  
  4. Następnie przełóż ciasto do formy i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.  
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. i włóż do niego brytfankę. Piecz przez 30 min.  
  6. Po ostygnięciu możesz udekorować baranka cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Z bakalii możesz również zrobić mu oczy. 

Te przepisy na baranki wielkanocne sprawdzą się również, jeśli chcesz upiec ciasto w kształcie zajączków, kurczaczków lub tradycyjną babkę.