Oceń
Masz ochotę na coś słodkiego? Te babeczki z mascarpone i owocami to idealny deser na różne okazje. Sprawdź, jak je zrobić.
Długie, zimowe wieczory to doskonała okazja, aby sięgnąć po sprawdzone przepisy i nieco podszkolić swoje umiejętności kulinarne. Warto wykorzystać ten czas, aby samodzielnie przygotować pyszny deser dla swoich bliskich. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby z kilku łatwo dostępnych składników wyczarować przysmak, który zachwyci wszystkich domowników. Te babeczki z serkiem mascarpone i owocami przyrządzisz bardzo szybko. Poznaj tę wyjątkową recepturę.
Babeczki z mascarpone i owocami – szybki przepis
Babeczki w takim wydaniu są łatwe w przygotowaniu. Poza tym smakują nieziemsko i możesz być pewny, że z pewnością trafią na listę twoich ulubionych deserów. Kruche ciasto w połączeniu z aksamitną masą z mascarpone stanowi kombinację, której nie można się oprzeć.
- kuchnia
Kuchnia polska
-
Czas przyg.
45 min
- Dla ilu osób
dla 12 osób
Składniki
Składnik |
---|
2 szklanki mąki |
2,5 kostki masła (z czego odrobinę przeznaczamy na wysmarowanie foremek) |
4 jajka |
opakowanie serka mascarpone |
500 ml śmietanki do ciast i deserów |
szklanka cukru pudru |
ulubione owoce do dekoracji |
Sposób przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz niepełną szklankę cukru pudru. Dodajemy 4 żółtka oraz posiekane masło.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. pół godziny.
- Po upływie tego czasu nakładamy je do foremek wysmarowanych masłem.
- Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
- Śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy do niej pozostały cukier oraz mascarpone. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
- Wystudzone babeczki nadziewamy masą i na koniec dekorujemy je owocami.
Babeczki z mascarpone i owocami – idealny deser
Babeczki te są niezwykle kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do dekoracji swoich wypieków możesz wykorzystać dowolne, ulubione owoce. W sezonie letnim doskonale sprawdzą się świeże truskawki, maliny lub wiśnie. Zimą możesz ozdobić je mandarynkami albo soczystą pomarańczą. Taki przysmak warto serwować w towarzystwie gorącej herbaty lub kawy.
Ocen artykuł