Zamknij
Babeczki z mascarpone i owocami
fot. Shutterstock

Masz ochotę na coś słodkiego? Te babeczki z mascarpone i owocami to idealny deser na różne okazje. Sprawdź, jak je zrobić.

Długie, zimowe wieczory to doskonała okazja, aby sięgnąć po sprawdzone przepisy i nieco podszkolić swoje umiejętności kulinarne. Warto wykorzystać ten czas, aby samodzielnie przygotować pyszny deser dla swoich bliskich. Nie musisz być mistrzem kuchni, aby z kilku łatwo dostępnych składników wyczarować przysmak, który zachwyci wszystkich domowników. Te babeczki z serkiem mascarpone i owocami przyrządzisz bardzo szybko. Poznaj tę wyjątkową recepturę.

Babeczki z mascarpone i owocami – szybki przepis

Babeczki w takim wydaniu są łatwe w przygotowaniu. Poza tym smakują nieziemsko i możesz być pewny, że z pewnością trafią na listę twoich ulubionych deserów. Kruche ciasto w połączeniu z aksamitną masą z mascarpone stanowi kombinację, której nie można się oprzeć.

Deser
  • kuchnia

    Kuchnia polska

  • Czas przyg.

    45 min

  • Dla ilu osób

    dla 12 osób

Składniki

Składnik
2 szklanki mąki
2,5 kostki masła (z czego odrobinę przeznaczamy na wysmarowanie foremek)
4 jajka
opakowanie serka mascarpone
500 ml śmietanki do ciast i deserów
szklanka cukru pudru
ulubione owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz niepełną szklankę cukru pudru. Dodajemy 4 żółtka oraz posiekane masło.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Po upływie tego czasu nakładamy je do foremek wysmarowanych masłem.
  4. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
  5. Śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy do niej pozostały cukier oraz mascarpone. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
  6. Wystudzone babeczki nadziewamy masą i na koniec dekorujemy je owocami.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Babeczki z mascarpone i owocami – idealny deser

Babeczki te są niezwykle kruche, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Do dekoracji swoich wypieków możesz wykorzystać dowolne, ulubione owoce. W sezonie letnim doskonale sprawdzą się świeże truskawki, maliny lub wiśnie. Zimą możesz ozdobić je mandarynkami albo soczystą pomarańczą. Taki przysmak warto serwować w towarzystwie gorącej herbaty lub kawy.