Zamknij
Bułeczki bao
fot. Shutterstock

Lubisz sięgać po nowe smaki z różnych zakątków świata? Poznaj przepis na bułeczki bao.

Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej, to ten przysmak z pewnością podbije twoje serce. Tym razem zdradzimy ci prosty przepis na bułki pszenne, ale w nieco innej odsłonie. Bao przypominają popularne w Polsce parowańce. Co ciekawe nie pieczemy ich w piekarniku jak inne drożdżowe przysmaki, ale gotujemy na parze - dzięki temu wyróżniają się lekkością i wyjątkowym smakiem.

Bułeczki bao - przepis

Ta receptura nie jest zbyt skomplikowana. Do przygotowania bao niezbędne są drożdże oraz mąka pszenna. Może ci się przydać również specjalny garnek, tzw. parowar, dzięki któremu ich przyrządzenie będzie znacznie łatwiejsze.

Obiad
  • kuchnia

    Kuchnia chińska

  • Czas przyg.

    60 min

  • Dla ilu osób

    dla 10 osób

Składniki

Składnik
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka
pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól oraz proszek do pieczenia.
  2. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
  3. Z gotowej masy wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
  4. Ciasto należy dokładnie rozwałkować na cienki placek o grubości ok. 0,5 cm, a następnie za pomocą dużej szklanki wyciąć w nim równej wielkości kółka.
  5. Połowę koła smarujemy delikatnie olejem, a następnie składamy je na pół.
  6. Bułeczki odstawiamy na godzinę.
  7. Po upływie tego czasu gotujemy je na parze przez. ok. 30 minut.
Ocena przepisu:
Wydrukuj

Azjatyckie bułeczki na parze – jak podawać?

Bułeczki bao to pyszny azjatycki przysmak, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych smaków. Najlepiej serwować je z różnymi dodatkami. W zależności od swoich upodobań możesz je wypełnić dowolnym nadzieniem. Znakomicie sprawdzi się się w tym przypadku warzywny lub mięsny farsz z dodatkiem aromatycznych ziół. Bułeczki smakują wybornie polane także pikantnym dipem pomidorowym lub jogurtowym. W jakiej wersji lubicie je najbardziej?