Oceń
Risotto z kurczakiem to popularne danie obiadowe idealne także dla osób, które są na diecie. Jest to lekka i smaczna potrawa, do której przygotowania potrzebować będziesz kilku łatwo dostępnych i stosunkowo niedrogich składników.
Risotto z kurczakiem to popularna włoska potrawa, którą wykonasz w niecałą godzinę. Składa się z ryżu, kurczaka, warzyw oraz aromatycznych przypraw. Poniżej prezentujemy nasz przepis na 2 porcje risotto z kurczakiem. Jedna porcja zawiera około 600 kcal.
Risotto z kurczakiem - składniki
Do przygotowania risotto z kurczakiem warto użyć świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że uzyskasz najlepszy smak potrawy. Do jej ugotowania potrzebować będziesz:
- fileta z kurczaka,
- papryki,
- 1/3 szklanki ryżu do risotto,
- 200g cukinii,
- tymianku,
- kurkumy,
- 1/5 szklanki białego wina,
- oregano,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 1 cebuli,
- masła,
- starty parmezan,
- oliwy,
- 2 ząbków czosnku.
Zobacz także: Krem z dyni – kilka szybkich i łatwych przepisów na tę zupę
Risotto z kurczakiem - sposób przygotowania
Na początku pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj czosnek na tarce i zeszklij wszystko na maśle. Następnie pokrój kurczaka na małe kawałki, dodaj do niego soli oraz pieprzu i smaż przez 3-4 minuty wraz z cebulą i czosnkiem.
Później dodaj ryż do garnka i obsmaż go. Następnie wlej wino i gotuj przez pół minuty. Pokrój paprykę i resztę warzyw. Smaż przez minutę i dodaj przyprawy.
Dodaj pół szklanki bulionu drobiowego i gotuj przez kwadrans. Po upływie tego czasu dodaj kolejną porcję bulionu i znów poczekaj aż się zagotuje. Gdy ryż będzie al dente, zdejmuj garnek z ognia. Na koniec dodaj 2 łyżki masła i starty parmezan. Gdy risotto z kurczaka ostygnie, jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Jeśli lubisz włoską kuchnię, polecamy ci wykonać pizzę i spaghetti bolognese zgodnie z naszymi przepisami.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego jest zdrowa i smaczna. Wypróbuj sprawdzone przepisy!
Oceń artykuł

