Oceń
Nalewka z jeżyn nie jest zbyt znanym alkoholem, który często jest pomijany podczas robienia nalewek. Jego smak jest lekko gorzki, dlatego tak szybko zapada w pamięć. Nalewka z jeżyn będzie idealnie komponować się z domowym obiadem, szczególnie jeśli planujesz przygotować dziczyznę.
Jeżyny, pomimo tego, że są niewielkimi owocami, mają bardzo dużo właściwości, które z pewnością warto poznać. Posiadają bardzo dużo silnych antyoksydantów, które są rakotwórcze oraz stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny to również bogate źródło błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zapobiega chorobom serca. Jeżyny przyspieszają również przemianę materii, dzięki czemu są idealnym składnikiem diety odchudzającej.
Właściwości lecznicze jeżyn znane są już od wielu lat w medycynie ludowej. Na bazie tych owoców, bardzo często wytwarza się sok, który pomaga w leczeniu przeziębień oraz w celu wzmocnienia organizmu przed występującymi na jesieni infekcjami.
Od lat mówi się o profilaktyce antynowotworowej z użyciem właśnie tej rośliny. Jeżyny mają kilka bardzo silnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstania komórek rakowych.
Wartości odżywcze jeżyn (w 100 g):
- Wartość energetyczna - 43 kcal
- Białko ogółem - 1.39 g
- Tłuszcz - 0.49 g
- Węglowodany - 9.61 g
- Błonnik - 5.3 g
Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia, ponieważ zawierają 3 bardzo ważne składniki:
- witaminę C,
- antocyjany,
- błonnik.
Jeżyny mają również bardzo pozytywny wpływ na nasz wzrok. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witaminy E jeżyny hamują występowanie zwyrodnienia plamki żółtej. Obniżają również ryzyko zachorowania na zapalenie siatkówki oka oraz obniżają ciśnienie krwi, które może powodować rozwój AMD.
Nalewka z jeżyn na spirytusie
Przepis na nalewkę z jeżyn nie jest zbyt wymagający. Z pewnością każdy sobie z nim poradzi i będzie mógł cieszyć się smakiem domowej nalewki.
Składniki:
- 1/2 litra moszczu jeżynowego,
- 100 ml moszczu wiśniowego,
- 70 dag cukru,
- 600 ml spirytusu 95%,
- 400 ml wody
Przygotowanie:
- Przygotuj słoik o pojemności 2 litrów. Wlej do niego odpowiednio odmierzoną ilość moszczów owocowych.
- W przygotowanej wcześniej wodzie rozpuść cukier i wlej do tego samego naczynia, w którym znajduje się moszcz.
- Stale mieszaj i dodaj spirytus.
- Wymieszaj jeszcze raz wszystkie składniki i szczelnie zamknij słoik.
Przepis na jeżynówkę z rumem
Jeśli chcesz, aby twoja jeżynówka miała jeszcze bardziej wyrazisty smak, koniecznie przygotuj ją na rumie. To bardzo innowacyjny pomysł, który z pewnością sprawdzi się wśród bardziej wymagających smakoszy.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych jeżyn,
- 0,5 kg cukru,
- 0,25 l wody,
- 0,5 l rumu
Przygotowanie:
- Włóż do garnka owoce i cukier. Całość zalej wodą. Zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
- Kiedy wywar przestygnie, znowu zagotuj, ciągle mieszając.
- Następnie odcedź i znowu zagotuj. Do roztworu dodaj rum.
- Dobrze wszystko wymieszaj i jeszcze raz odcedź. Rozlej do butelek.
- Szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na około 6 miesięcy.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Pamiętasz jeszcze te gadżety? Sprawdź swoją wiedzę na temat kultowych dodatków z lat 90.
Oceń artykuł