Oceń
Lasagne ze szpinakiem może być równie pyszna jak ta tradycyjna! Wystarczy dobrać do niej odpowiednie składniki. Podpowiadamy 2 sposoby na przygotowanie takiego dania.
Lasagne zazwyczaj kojarzy nam się wszystkim z płatami makaronu, przekładanymi sosem bolognese. Oczywiście pomidory i mięso mielone to klasyka, która idealnie komponuje się w tym daniu. Istnieją jednak również inne sposoby na przygotowanie lasagne, które są równie pyszne! I przy okazji bardzo zdrowe, ponieważ szpinak ma wiele cennych właściwości. Lasagne ze szpinakiem idealnie sprawdzi się w menu wegetarian. A można ją przygotować z różnymi dodatkami tak, że będzie to jednocześnie danie bogate w smaku. Podpowiadamy 2 proste przepisy na lasagne ze szpinakiem.
Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę
Lasagne ze szpinakiem
Klasyczna lasagne ze szpinakiem? Czemu nie! To pyszna i bardzo zdrowa wersja klasycznej włoskiej potrawy. I przygotowuje się ją, wbrew pozorom, bardzo prosto.
Składniki na lasagne ze szpinakiem dla 4 osób:
- Paczka płatów makaronu lasagne
- 400 g szpinaku typu baby
- Cebula
- 4 ząbki czosnku
- Śmietana 12%
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ½ litra mleka
- 2 łyżeczki soku ze świeżej cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!
Sposób przygotowania:
Płaty makaronu zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na jakieś 10 minut.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Do tego wyciskamy ząbki czosnku i wsypujemy liście szpinaku. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy do szpinaku. Przyprawiamy do smaku. Wszystko razem gotujemy około 5 minut.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Na patelni roztapiamy masło. Na to wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Do tego stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Powinniśmy uzyskać konsystencję sosu. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wykładamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: odrobina sosu beszamelowego, makaron, beszamel, szpinak, makaron, beszamel, szpinak, makaron, beszamel, starta mozzarella. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: Tarta ze szpinakiem – 5 szybkich pomysłów na prosty obiad
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Można oczywiście połączyć przyjemności i stworzyć lasagne ze szpinakiem i pomidorami. Wtedy osiągniemy połączenie idealne, ponieważ będziemy mieli wegetariańską wersję klasycznej lasagne.
Składniki na lasagne ze szpinakiem i pomidorami dla 4 osób:
- Paczka płatów makaronu lasagne
- 400 g szpinaku typu baby
- Cebula
- 6 ząbków czosnku
- 50 g grana padano
- 60 g mozzarelli
- 6 pomidorów
- Mała śmietana 12%
- 2 jajka
- Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, oliwa z oliwek
Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę
Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Do wrzącej wody wkładamy płaty makaronu – nie więcej niż trzy sztuki na raz. Gotujemy aż zrobią się odrobinę miększe.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. Następnie wyciskamy 4 ząbki czosnku i wrzucamy liście szpinaku. Wszystko razem smażymy, aż szpinak się zredukuje.
Jajko ubijamy, dodajemy sól, pieprz i starty grana padano. Całość mieszamy ze śmietaną i dolewamy do szpinaku. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 5 minut. Następnie zdejmujemy z nich skórę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną niewielką ilością oliwy. Dodajemy do tego 2 wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami i ziołami. Czekamy aż sos zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron, pomidory. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zobacz także: 5 przepisów na makaron ze szpinakiem – są szybkie i łatwe
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe.
Oceń artykuł
