Oceń
Gęś duszona jest znacznie miększa niż gęś pieczona czy smażona. Tego typu danie jest prawdziwym hitem na polskich stołach. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na gęsinę i ciesz się jej smakiem podczas rodzinnych spotkań. Znamy przepisy na gęś duszoną, gęś w sosie własnym oraz gęś duszoną w kawałkach.
Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso. Odpowiednio przyrządzone może być delikatne i rozpływające się w ustach. Gęś bardzo często gości na polskich stołach.
Jeśli zostanie dobrze przygotowana, z pewności ucieszy smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdźcie, jak dobrze przygotować gęś duszoną. Na to danie znamy kilka sposobów, które warto wypróbować.
Gęś duszona - szybki przepis
Gęś duszona z majerankiem oraz innymi przyprawami to prawdziwy majstersztyk. Tego typu mięso można podawać z różnymi dodatkami. Buraczkami, surówką czy ziemniakami. Aromat oraz smak gęsi duszonej z pewnością zostanie z wami na długo. Jeśli zależy wam na tym, by gęś była jeszcze miększa, warto przed rozpoczęciem przyrządzania skropić ją paroma kroplami octu i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Gęsinie niestety trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż innym rodzajom mięs. Jeśli więc macie dużą gęś, czas duszenia może wzrosnąć nawet do 5 godzin. Dzięki temu gąska będzie miękka, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.
Składniki:
- 2 udka z gęsi,
- łyżka smalcu,
- 15 g przyprawy do kurczaka,
- cebula,
- 4 jabłka,
- litr rosołu,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
- Gęś dokładnie umyć i posypać przyprawą.
- Cebulę umyć i obrać. Posiekać w kostkę.
- Smalec rozgrzać w rondelku i obsmażyć w nim gęś z cebulką.
- Dodać rosołu, dzięki temu mięso będzie znacznie miększe.
- Do mięsa dodać pokrojone jabłko, cynamon, gałkę oraz majeranek. Dusić całość do momentu uzyskania miękkiego mięsa.
Gęś duszona w sosie własnym - przepis
Gęsina to składnik dań, które podaje się 11 listopada. Warto jednak wypróbować przepis na gęś duszoną w sosie własnym również w inne dni roku. To pyszne mięso, więc zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przepisu można użyć gęsi mrożonej lub świeżej.
Składniki:
- 1/2 gęsi,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/2 szklanki wody,
- przyprawa do drobiu,
- sól morska,
- papryka,
- majeranek
Przygotowanie:
- Rozgrzać garnek i włożyć kawałki gęsi.
- Dolać pół szklanki gorącej wody i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem około 2 godzin.
Gęś duszona w kawałkach - prosty przepis
Odpowiednio zamarynowana gęś będzie miękka i aromatyczna, Soczysta gęś skropiona cytryną będzie mieć bardzo charakterystyczny aromat, co może nie pasować niektórym osobom. Sok z cytryny można zastąpić więc sokiem z pomarańczy. Efekt będzie znakomity. Smak gęsiny duszonej w kawałkach powali nawet jej najbardziej zagorzałych przeciwników.
Składniki:
- 4 gęsie udka,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- 2 szklanki rosołu,
- sól,
- pieprz,
- cytryna
Przygotowanie:
- Z udek wyjąć kostki i lekko poszarpać je nożem. Natrzeć solą i pieprzem. Obficie skropić cytryną.
- Odłożyć na około 3 godziny. Dzięki temu mięso będzie znacznie miększe.
- Gęś ułożyć na patelni i dokładnie wytopić z niej tłuszcz.
- Warzywa zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić.
- Warzywa przełożyć na dno garnka. Na górę położyć mięso.Wlać rosół i dusić pod przykryciem około 3 godzin.
- Doprawić solą oraz pieprzem.
Wypróbujesz nasze przepisy?
Zobacz także: Jak zrobić miód pitny? Wypróbuj nasz przepis na napój domowej roboty
Oceń artykuł
