Zamknij

Poznaj przepis na gęś duszoną. To niezawodne danie!

26.10.2020
Aktualizacja: 26.10.2020 13:51
przepis na gęś duszoną
fot. Shutterstock

Gęś duszona jest znacznie miększa niż gęś pieczona czy smażona. Tego typu danie jest prawdziwym hitem na polskich stołach. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na gęsinę i ciesz się jej smakiem podczas rodzinnych spotkań. Znamy przepisy na gęś duszoną, gęś w sosie własnym oraz gęś duszoną w kawałkach.

Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso. Odpowiednio przyrządzone może być delikatne i rozpływające się w ustach. Gęś bardzo często gości na polskich stołach.

Jeśli zostanie dobrze przygotowana, z pewności ucieszy smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Sprawdźcie, jak dobrze przygotować gęś duszoną. Na to danie znamy kilka sposobów, które warto wypróbować.

Gęś duszona - szybki przepis

Gęś duszona z majerankiem oraz innymi przyprawami to prawdziwy majstersztyk. Tego typu mięso można podawać z różnymi dodatkami. Buraczkami, surówką czy ziemniakami. Aromat oraz smak gęsi duszonej z pewnością zostanie z wami na długo. Jeśli zależy wam na tym, by gęś była jeszcze miększa, warto przed rozpoczęciem przyrządzania skropić ją paroma kroplami octu i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Gęsinie niestety trzeba poświęcić trochę więcej czasu niż innym rodzajom mięs. Jeśli więc macie dużą gęś, czas duszenia może wzrosnąć nawet do 5 godzin. Dzięki temu gąska będzie miękka, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

Składniki:

  • 2 udka z gęsi,
  • łyżka smalcu,
  • 15 g przyprawy do kurczaka,
  • cebula,
  • 4 jabłka,
  • litr rosołu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka majeranku

Przygotowanie:

  1. Gęś dokładnie umyć i posypać przyprawą.
  2. Cebulę umyć i obrać. Posiekać w kostkę.
  3. Smalec rozgrzać w rondelku i obsmażyć w nim gęś z cebulką.
  4. Dodać rosołu, dzięki temu mięso będzie znacznie miększe.
  5. Do mięsa dodać pokrojone jabłko, cynamon, gałkę oraz majeranek. Dusić całość do momentu uzyskania miękkiego mięsa.

Gęś duszona w sosie własnym - przepis

Gęsina to składnik dań, które podaje się 11 listopada. Warto jednak wypróbować przepis na gęś duszoną w sosie własnym również w inne dni roku. To pyszne mięso, więc zasmakuje nawet największym niejadkom. Do przepisu można użyć gęsi mrożonej lub świeżej.

Składniki:

  • 1/2 gęsi,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • przyprawa do  drobiu,
  • sól morska,
  • papryka,
  • majeranek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać garnek i włożyć kawałki gęsi.
  2. Dolać pół szklanki gorącej wody i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem około 2 godzin.

Gęś duszona w kawałkach - prosty przepis

Odpowiednio zamarynowana gęś będzie miękka i aromatyczna, Soczysta gęś skropiona cytryną będzie mieć bardzo charakterystyczny aromat, co może nie pasować niektórym osobom. Sok z cytryny można zastąpić więc sokiem z pomarańczy. Efekt będzie znakomity. Smak gęsiny duszonej w kawałkach powali nawet jej najbardziej zagorzałych przeciwników.

Składniki:

  • 4 gęsie udka,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki rosołu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna

Przygotowanie:

  1. Z udek wyjąć kostki i lekko poszarpać je nożem. Natrzeć solą i pieprzem. Obficie skropić cytryną.
  2. Odłożyć na około 3 godziny. Dzięki temu mięso będzie znacznie miększe.
  3. Gęś ułożyć na patelni i dokładnie wytopić z niej tłuszcz.
  4. Warzywa zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić.
  5. Warzywa przełożyć na dno garnka. Na górę położyć mięso.Wlać rosół i dusić pod przykryciem około 3 godzin.
  6. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Jak zrobić miód pitny? Wypróbuj nasz przepis na napój domowej roboty

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?