Zamknij

Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Wypróbuj te tradycyjne receptury

15.12.2020
Aktualizacja: 15.12.2020 15:39
barszcz czerwony
fot. Shutterstock

Barszcz wigilijny to bardzo smaczna zupa, bez której nie można wyobrazić sobie świąt. Poznajcie łatwy przepis na domowy wigilijny barszcz czerwony oraz zakwas bez dodatku polepszaczy smaku oraz sztucznych barwników.

Barszcz czerwony pojawia się na stołach w czasie świąt w wielu polskich domach. Wiele osób przygotowuje go również w ciągu roku. Ten najbardziej tradycyjny przygotowuje się bez dodatku mięsa oraz ryb. Klasyczny barszcz czerwony przygotowywany jest z wywaru włoszczyzny, buraków, które łączy się z wywarem z grzybów suszonych. Obok tej zupy podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć kapusty z grochem, smażonego karpia, kompotu z suszu czy kutii. Sprawdźcie, jak przygotować barszcz wigilijny.

Barszcz wigilijny - tradycyjny przepis

To obowiązkowe danie na każdym świątecznym stole. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny musi być odpowiednio doprawiony. Bardzo ważną rolę odgrywają tu przyprawy, takie jak majeranek, czosnek czy pieprz. Jeśli podczas gotowania dodamy odpowiednie proporcje, z pewnością będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem oraz aromatem.

Składniki:

  • 1,5 kg buraków,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 1 por,
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz mielony,
  • majeranek,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • zakwas z buraków

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku namoczyć grzyby. Obrać i zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę oraz seler. Dodać pokrojony por i zalać wszystko 2,5 l wody.
  2. Posolić wywar, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz grzyby.
  3. Jarzyny ugotować na miękko i przygotować wywar.
  4. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową, upiec w piekarniku na miękko. Buraki piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Obrać ostudzone buraki i zetrzeć na tarce, następnie dodać do wywaru jarzynowego. Całość gotować na małym ogniu.
  5. Do wywaru dodać czosnek, sok z cytryny, cukier oraz majeranek.
  6. Przecedzić barszcz i dodać zakwas.
  7. Doprawić do smaku.

Zakwas na barszcz wigilijny - prosty przepis

Przepis na domowy barszcz wigilijny jest bardzo prosty. Warto go poznać i przygotować w domu, dzięki temu będziemy mieć pewność, że zupa wyjdzie nam smaczna i bez konserwantów. Zakwas należy przygotować na 6 dni przed terminem, w którym będziemy chcieli ugotować zupę. Po przygotowaniu kwasu należy przelać go do słoików i wstawić do lodówki.

Dobrze przygotowany zakwas ma intensywny czerwony kolor i zapach świeżych buraków. Na zakwasie podczas gotowania może pojawić się trochę białej piany, którą bez problemu zdejmiemy przy pomocy łyżki. Podczas fermentacji wszystkie składniki gotowanego zakwasu powinny być przykryte płynem. Jeśli chcemy, możemy użyć do tego talerzyka, który je lekko obciąży i przytrzyma. Odpowiednio i dobrze przyrządzony zakwas daje gwarancję pysznego barszczu.

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • ok. 2 litrów przegotowanej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1/2 średniej  główki czosnku,
  • gruba kromka razowego chleba

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na małej kawałki.
  2. W wodzie rozpuścić sól.
  3. Do dużego słoika nałożyć pokrojone wcześniej buraki, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz pokruszony chleb. Całość zalać wodą z dodatkiem soli.
  4. Słoik przykryć talerzykiem, aby wszystkie składniki znalazły się pod wodą.
  5. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 5 dni.

Wypróbujesz nasze przepisy?

Zobacz także: Kapusta z grochem na 3 sposoby. Poznaj przepisy, które odmienią twoje święta!

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?