Oceń
Przekąski z ciasta francuskiego zrobisz szybko, a są przepyszne! Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
Ciasto francuskie to delikatne ciasto, które idealnie nadaje się do przygotowywania z niego przekąsek! To mogą być przystawki na słodko lub słono, którymi zachwycisz swoich gości, zarówno podczas niezobowiązującego spotkania, jak i na dużej imprezie. Robiąc przekąski z ciasta francuskiego, możesz bowiem postawić nie tylko na jakość, ale też na ilość, bo zazwyczaj z jednego ciasta wychodzi ich naprawdę sporo.
Najpopularniejszą przekąską tego typu są parówki w cieście francuskim. Ale sposobów na jego wykorzystanie jest o wiele więcej! Podpowiadamy szybkie i sprawdzone przepisy na pyszne przekąski z ciasta francuskiego.
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Ciasto francuskie – przepis
Zanim przejdziemy do jakiegokolwiek przepisu na przekąski, warto zdać sobie sprawę, jak przygotować samo ciasto.
Oczywiście obecnie można kupić gotowe ciasto francuskie w sklepie, co będzie dobrą opcją dla tych, którym zależy na czasie i prostocie wykonania. Na rynku dostępne są nawet takie w wersji light. My podpowiadamy jednak, jak przygotować ciasto francuskie samemu w domu.
Składniki:
- 200 ml zimnej wody
- 400 g mąki pszennej
- 500 g masła
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Sól rozpuszczamy w wodzie. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dziurkę, a następnie wlewamy wodę z solą i roztopione w rondelku 50 g masła. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Pozostałe masło wkładamy do miski i ucieramy, aż powstanie gładka masa. Tak przygotowane masło wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy kolejnym papierem i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 2 cm. Również wkładamy do lodówki.
Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je. Następnie na środek kładziemy schłodzone masło i formujemy ciasto w kopertę. Następnie całość rozwałkowujemy na długi prostokąt.
Tak przygotowane masło zawijamy od góry na trzy części. Znów odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystywać do przygotowywania naszych przekąsek.
Zobacz także: Ciasto na pizzę to nie taka prosta sprawa. Podpowiadamy przepis na włoskie ciasto na pizzę
Przekąski z ciasta francuskiego – zawijaski z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- Mozzarella – 2-3 opakowania
- 3 pomidory
- 5 pomidorów suszonych
- Odrobina ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy na kwadraty. Ketchup blendujemy z suszonymi pomidorami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie smarujemy takim sosem każdy z kwadratów. Na każdym układamy plasterek pomidora i mozzarelli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez około 15 minut.
Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese
Przekąski z ciasta francuskiego – roladki z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 400 g szpinaku typu baby
- Kulka mozzarelli
- Ketchup
- Żółtko
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem przypraw. Gdy już się przyrumieni, dodajemy szpinak, solimy i podsmażamy, aż warzywa się skurczą. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie kroimy na kwadraty, a następnie każdy z nich układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdy kwadrat smarujemy ketchupem i na sam środek wykładamy kurczaka ze szpinakiem. Zawijamy z każdej strony, żeby powstała koperta. Każdą z nich smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 18 stopni.
Zobacz także: Pyszne tagliatelle z kurczakiem na 3 różne sposoby. Wybierz swój ulubiony!
Przekąski z ciasta francuskiego – ślimaczki z serem i szynką
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- Ketchup
- Szynka dojrzewająca dowolna
- Mozzarella
- Żółtko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 2 mm. Następnie smarujemy go dokładnie ketchupem i układamy obok siebie plastry szynki, a następnie na nich plasterki mozzarelli. Gdy już całe ciasto będzie pokryte farszem, zawijamy je w roladę. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Każdego takiego ślimaczka smarujemy na wierzchu żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.
Ciekawostka - w ten sposób możecie też zrobić ślimaczki z dżemem lub innymi dodatkami, które sprawdzą się idealnie jako domowe drożdżówki!
Zobacz także: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej. Przepis na szybki obiad!
Przekąski z ciasta francuskiego – placuszki z serkiem śmietankowym i łososiem
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- 100 g łososia wędzonego
- Serek śmietankowy
- Papryka
- Koperek
- Żółtko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na cienkie kwadraty. Każdy płat smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy kawałeczek łososia, pokrojonej papryki i posypujemy posiekanym koperkiem. Zawijamy w kopertę. Każdą kopertę układamy na papierze do pieczenia i smarujemy jeszcze odrobinę żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Zobacz także: Łosoś z piekarnika na 5 różnych sposobów. Najlepsze przepisy!
Przekąski z ciasta francuskiego – paluszki z sezamem i parmezanem
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- Żółtko
- Sezam
- Parmezan
Sposób przygotowania:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie smarujemy je żółtkiem i posypujemy startym parmezanem oraz sezamem. Kroimy na paski około 1 cm grubości i delikatnie zawijamy, żeby powstały świderki. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach.
Tego typu zawijaski możecie zrobić także z innymi dodatkami, np. z boczkiem lub szynką parmeńską.
Zobacz także: Masz ochotę na coś słodkiego? Podpowiadamy 10 sprawdzonych przepisów na szybkie ciasto!
Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!
Oceń artykuł
