Oceń
Myślę, że nie ma człowieka, który nie lubiłby lecza. Dla Węgrów jest to ulubiona potrawa, w szczególności latem, przyrządzana w bograczu. Skąd pochodzi to danie, kiedy pojawiło się na Węgrzech, co sprawia, że jest takie wyjątkowe?
Skąd się wzięło leczo?
Leczo wywodzi się z Węgier i dla węgierskiej kuchni jest jak dla nas pierogi. Samo słowo „leczo” wywodzi się z obszaru północnych Węgier (dzisiejszy komitat Nógrád), ludzie tam mieszkający określali nim połączenie papryki i pomidorów. W kraju największa liczba gospodarstw prowadzonych przez Bułgarów przypada na drugą połowę lat 20. XX stulecia. Wtedy też wykształciły się obszary słynne dziś tylko z uprawy papryki, a słowo „leczo” z gwary weszło do powszechnego użycia. Leczo to nic innego gulasz którego podstawą są pomidory i warzywa, takie jak kabaczek czy papryka. W Polsce najczęściej do lecza dodaję się kiełbasę, ale chociażby na Węgrzech to "lescó" jest dodatkiem do dań mięsnych, a gulasz sam w sobie jest wegetariański.
Każdy przygotowuje leczo trochę inaczej. Często spotykane jest leczo z surowym mięsem, kiełbasą, kabanosami czy boczkiem. Inni wolą pominąć mięso i przygotować leczo w wersji wegetariańskiej z kabaczka, papryki i pieczarek. Warzywa są podobnie jak mięso - dowolne, najczęściej spotykamy się z pomidorami, papryką, cebulą, cukinią, bakłażanem czy kabaczkiem. W tym daniu ograniczeniem jest tylko nasza kreatywność.
Leczo - właściwości
Jeśli mówimy o leczo wegetariańskim zawiera ono niższą zawartość (nasyconych) kwasów tłuszczowych oraz jest pozbawione cholesterolu, a tym samym ma mniejszą kaloryczność. Leczo ze względu na dużą ilość warzyw, które jak wiemy - są bardzo zdrowe, jest znakomitym źródłem witamin z grupy A, B, C i E, a także cynku, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.
Prosty i szybki przepis na leczo z kabaczka, który sprawdzi się jako lekki wegetariański obiad. Wegetariańskie leczo z kabaczka jest pełne kolorów, aromatów i smaków, które skutecznie pobudzają apetyt, możesz dodać do niego ciabattę, chleb, bagietkę bądź ryż. Pieczywo należy maczać w pysznym sosie. Do leczo możesz także dodać tofu. Aby miało ładny złocisty kolor dodaj je na patelnię wraz z cebulą
Szybki przepis na leczo z kabaczka, papryki i pieczarek
Leczo z kabaczka, papryki i pieczarek - składniki:
- 2 duże kabaczki
- 4 duże papryki różnokolorowe
- 1 kg pomidorów
- 3 średnie cebule
- 300 gram pieczarek
- sól, pieprz
- papryka wędzona ostra, mielony kmin
- 2 łyżki oleju
Leczo z kabaczka, papryki i pieczarek - przygotowanie:
- Kabaczka umyj i obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Kolejno łódki pokrój w podłużne słupy, a następnie w kwadraty.
- Pomidory sparz (zrobisz to oblewając pomidory wrzątkiem, dzięki temu po chwili będziesz mógł zdjąć z nich skórę) i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę siekamy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, podobnie robimy z ząbkiem czosnku.
- W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż aż do zeszklenia, następnie dodaj paprykę. Gotuj wszystko pod przykryciem. Do lekko miękkiej papryki dodaj pieczarki i pomidory. Całość duś na średnim ogniu cały czas trzymając wszystko pod przykryciem.
- Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
- Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki.
Leczo nadaję się do mrożenia, więc będzie idealnym przetworem na zimę.
Smacznego!
Zobacz także: Przetwory na zimę - proste i sprawdzone przepisy! Wypróbuj
Oceń artykuł