Zamknij

Prosty przepis na wegetariańskie leczo, które sprawdzi się jako lekki obiad!

29.11.2020
Aktualizacja: 07.12.2020 10:04

Leczo z kabaczka, papryki i pieczarek to idealne letnie danie przygotowane z sezonowych warzyw. Jest świetną alternatywą dla wegetarian. Potrawa jest pełnowartościowa, zaspokoi głód i na pewno idealnie sprawdzi się na obiad, nawet dla wymagających smakoszów!

Prosty przepis na wegetariańskie leczo, które sprawdzi się jako lekki obiad!
fot. Shutterstock

Myślę, że nie ma człowieka, który nie lubiłby lecza. Dla Węgrów jest to ulubiona potrawa, w szczególności latem, przyrządzana w bograczu. Skąd pochodzi to danie, kiedy pojawiło się na Węgrzech, co sprawia, że jest takie wyjątkowe?

 

Skąd się wzięło leczo?

Leczo wywodzi się z Węgier i dla węgierskiej kuchni jest jak dla nas pierogi. Samo słowo „leczo” wywodzi się z obszaru północnych Węgier (dzisiejszy komitat Nógrád), ludzie tam mieszkający określali nim połączenie papryki i pomidorów. W kraju największa liczba gospodarstw prowadzonych przez Bułgarów przypada na drugą połowę lat 20. XX stulecia. Wtedy też wykształciły się obszary słynne dziś tylko z uprawy papryki, a słowo „leczo” z gwary weszło do powszechnego użycia. Leczo to nic innego gulasz którego podstawą są pomidory i warzywa, takie jak kabaczek czy papryka. W Polsce najczęściej do lecza dodaję się kiełbasę, ale chociażby na Węgrzech to "lescó" jest dodatkiem do dań mięsnych, a gulasz sam w sobie jest wegetariański.

 

Każdy przygotowuje leczo trochę inaczej. Często spotykane jest leczo z surowym mięsem, kiełbasą, kabanosami czy boczkiem. Inni wolą pominąć mięso i przygotować leczo w wersji wegetariańskiej z kabaczka, papryki i pieczarek. Warzywa są podobnie jak mięso - dowolne, najczęściej spotykamy się z pomidorami, papryką, cebulą, cukinią, bakłażanem czy kabaczkiem. W tym daniu ograniczeniem jest tylko nasza kreatywność. 

 

Leczo - właściwości

 

Jeśli mówimy o leczo wegetariańskim zawiera ono niższą zawartość (nasyconych) kwasów tłuszczowych oraz jest pozbawione cholesterolu, a tym samym ma mniejszą kaloryczność. Leczo ze względu na dużą ilość warzyw, które jak wiemy - są bardzo zdrowe, jest znakomitym źródłem witamin z grupy A, B, C i E, a także cynku, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.

 

Prosty i szybki przepis na leczo z kabaczka, który sprawdzi się jako lekki wegetariański obiad. Wegetariańskie leczo z kabaczka jest pełne kolorów, aromatów i smaków, które skutecznie pobudzają apetyt, możesz dodać do niego ciabattę, chleb, bagietkę bądź ryż. Pieczywo należy maczać w pysznym sosie. Do leczo możesz także dodać tofu. Aby miało ładny złocisty kolor dodaj je na patelnię wraz z cebulą

 

Szybki przepis na leczo z kabaczka, papryki i pieczarek

 

Leczo z kabaczka, papryki i pieczarek - składniki:

  • 2 duże kabaczki
  • 4 duże papryki różnokolorowe
  • 1 kg pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 300 gram pieczarek
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona ostra, mielony kmin
  • 2 łyżki oleju
 

Leczo z kabaczka, papryki i pieczarek - przygotowanie:

  1. Kabaczka umyj i obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Kolejno łódki pokrój w podłużne słupy, a następnie w kwadraty. 
  2. Pomidory sparz (zrobisz to oblewając pomidory wrzątkiem, dzięki temu po chwili będziesz mógł zdjąć z nich skórę)  i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę siekamy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę, podobnie robimy z ząbkiem czosnku.
  3. W dużym garnku rozgrzej z 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż aż do zeszklenia, następnie dodaj paprykę. Gotuj wszystko pod przykryciem. Do lekko miękkiej papryki dodaj pieczarki i pomidory. Całość duś na średnim ogniu cały czas trzymając wszystko pod przykryciem.
  4. Na sam koniec dodaj kabaczek, duś całość, często mieszając, by kabaczek równomiernie zmiękł (zmieni barwę z białej na jakby szklistą).
  5. Leczo z kabaczkiem dopraw solą, pieprzem, mielonym kminem, odrobiną mielonej ostrej papryki.

Leczo nadaję się do mrożenia, więc będzie idealnym przetworem na zimę.

 

Smacznego!

 

Zobacz także: Przetwory na zimę - proste i sprawdzone przepisy! Wypróbuj