Oceń
Uszka z grzybami zazwyczaj podaje się do barszczu. Jest to bardzo typowy dodatek podczas świątecznej kolacji. Uszka od wielu lat plasują się w polskiej kuchni na jednym z pierwszych miejsc. Przygotowanie pierożków nie zajmuje wiele czasu! Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, bardzo często występuje jako dodatek do barszczu czerwonego.
Grzyby posiadają bardzo wiele właściwości mineralnych oraz witamin. Dzięki nim nasz organizm będzie jeszcze lepiej funkcjonował! Grzyby składają się z około 90% wody, która podczas późniejszego przygotowywania odparowywuje. W suszonych grzybach znajdziemy same białka, które są bardzo wartościowe dla naszego organizmu.
- W grzybach znajdziemy również witaminy z grupy B, A oraz D. Podczas badań znaleziono również tam takie substancje jak żelazo, fosfor, wapń , sód, cynk, miedź, jod, fluor czy ołów.
Uszka z grzybami
To proste w wykonaniu danie nie zajmie ci więcej niż godzinę. Uszka z grzybami są bardzo smaczne, a dzięki naturalnym składnikom na pewno ci nie zaszkodzą.
Składniki:
Farsz:
- ok. 200g suszonych grzybów leśnych,
- 500 g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka masła,
- ok. 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz czarny mielony do smaku
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- ok. 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obgotowane grzyby rozdrobnić blenderem. Na patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z patelni.
- Dodać bułkę tartą i jeszcze raz wszystko zblendować.
- Na stolnicy rozwałkować ciasto na cienkie placki. Pokroić w kwadraty ok 3 cm. Na środku każdego kwadratu położyć małą łyżeczkę farszu. Zlepić pierożek w trójkąt i mocno scisnąć.
- Ułożyć uszka na posypanej mąką stolnicy.
- Uszka należy gotować w posolonej wodzie przez około 2 minuty. Po wyjęciu uszek należy odcedzić je i przelać zimną wodą.
- Podawać zalana gorącym barszczem.
Zobacz także: Przepis na barszcz wigilijny oraz zakwas. Te przepisy przydadzą się w święta!
Farsz na uszka z grzybami
Nie każdy farsz jest smaczny, podczas jego przygotowywania należy pamiętać o świeżych grzybach i odpowiednim doprawieniu farszu. Dzięki temu całość będzie smaczna i na pewno nie zawiedzie twojego podniebienia. Przepis na poniższy farsz można wykorzystać do krokietów, naleśników lub uszek.
Składniki:
- grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag,
- cebula - 8-10 dag,
- kajzerka czerstwa - 1szt,
- bułka tarta - z 1 szt suchej bułki,
- sól,
- pieprz - świeżo mielony,
- olej
Przygotowanie:
- Grzyby należy porządnie wypłukać, aby pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń.
- Czyste grzyby zalać zimną wodą i postawić na małym ogniu, kiedy woda zacznie wrzeć i na powierzchni zbierze się pian, należy ją odcedzić.
- Gotować do miękkości, mniej więcej 60 minut.
- Miękkie grzyby, odcedzić.
- Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę i podsmażyć na oleju. Przez maszynkę do mięsa przepuścić grzyby oraz dosypać bułkę tartą.
- Jeśli po dosypaniu bułki tartej masa jest rzadka, należy znowu wrzucić ją na patelnię i na niewielkim gazie odparować płyn z farszu.
- Gotowy farsz należy przełożyć do miski.
Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku
Oceń artykuł