Oceń
Zupa cebulowa to tradycyjne danie kuchni francuskiej, które było serwowane już w XVI wieku. Podobnie jak w polskich domach rosół, w kraju ze stolicą w Paryżu to właśnie zupa cebulowa uznawana jest za rozgrzewającą potrawę, którą warto jeść zwłaszcza w chłodne dni. Nic więc dziwnego, że aktualnie TikToka podbija przepis na jej przyrządzenie. Zobaczcie sami, jak ugotować zupę cebulową według jednej z użytkowniczek aplikacji.
Zobacz także: Quiche czyli tradycja w kuchni francuskiej. Czym się różni od tarty i jak ją zrobić?
Zupa cebulowa - przepis na francuski przysmak, który podbija TikToka
Swoją recepturą na zupę cebulową podzieliła się z obserwatorami użytkowniczka @arbuzazuza_. Internautka dodaje do tego dania brandy, które wyjątkowo rozgrzewa smakoszy.
Składniki:
- 80 g masła,
- łyżka oliwy,
- 720 g cebuli,
- łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 550 ml bulionu warzywnego,
- 4 łyżki stołowe brandy,
- 80 g sera,
- sól i pieprz,
- estragon
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Do tego wsypujemy cebulę i szczyptę cukru, przykrywamy pokrywką, a potem czekamy aż warzywo się skarmelizuje. Gdy już cebula puści sok, dodajemy do tego mąkę pszenną, pieprz oraz sól i wszystko mieszamy.
Do cebuli dolewamy brandy i bulion warzywny. Gotujemy razem około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zupę do naczynia żaroodpornego, wsypujemy szczyptę estragonu i całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż ser stanie się chrupki.
Zobacz także: Zupa rybna niejedno ma imię. Poznaj jej trzy różne odsłony i wypróbuj je
Zupa cebulowa - dodatki
Zupę cebulową z reguły podaje się z dodatkiem świeżej bagietki. Wówczas jest to typowo francuskie danie. Możecie jednak rozważyć też inne opcje.
Do zupy cebulowej pasują też takie dodatki jak pieczywo z masłem czosnkowym, groszek ptysiowy, grzanki czy ugotowane ziemniaki.
Zobacz także: Jak piec ciasto francuskie? Poznajcie sprawdzone sposoby
15 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni. To naturalne produkty do pielęgnacji [ZDJĘCIA]

Źródło: TikTok/@arbuzazuza_
Oceń artykuł